Vlaky budou před Vánoci delší, přesto mnoho míst nezbývá

Praha – Autobusy a dálkové vlaky jejich dopravci před Vánoci a také po svátcích výrazně posílí. Zatímco autobusové společnosti mohou vypravit dodatečné autobusy, České dráhy zařadí posilové vagony. I do nich by si ale měli cestující koupit místenky – buď u pokladen, nebo na e-shopu, kde jsou rezervace k dispozici zdarma.

Nejintenzivnější bude doprava v pátek. V dálkových vlacích proto přibude asi tři a půl tisíce míst k sezení. „Především se posilují dálkové vlaky, které spojují Prahu s Bohumínem, Brnem, Vsetínem, Děčínem, Chebem a Českými Budějovicemi,“ shrnula mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Konkrétně podle ní přibude například 300 míst (tj. asi čtyři až pět vozů druhé třídy) v expresu Jan Perner z Prahy přes Olomouc a Ostravu do Žiliny.

Některé spoje jsou na kritické období prakticky vyprodány – poslední sedadla zbývají například v povinně místenkových pendolinech nebo v hotelových spojích na Slovensko. Jiné vlaky jsou zatím podle počtu prodaných místenek prázdné, přitom však ani ty nemusí ujít velkému návalu. „Aby cestující měli jistotu, že si skutečně sednou, doporučujeme koupit si jízdenku i s místenkou dopředu – buď přes internet nebo v kontaktním centru Českých drah na lince 840 112 113,“ podotkla mluvčí Pistoriusová.

Vyprodané jsou také leckteré autobusové spoje. Například linky Student Agency jsou na 23. prosince už nyní bez výjimky obsazeny takřka po střechu. Železniční dcera téže firmy, Regiojet, už nenabízí na celý den ani jedno volné místo.