Důchodci zoufat nemusejí, za jízdu vlakem si tolik nepřiplatí

Praha - Zrušení státem dotovaných slev na jízdu vlakem dopadne na statisíce důchodců méně, než se čekalo. Vláda sice Českým drahám od Nového roku přestane proplácet padesátiprocentní slevy na jízdné, dráhy je ale budou celý leden platit ze svého a od 1. února nabídnou důchodcům svůj vlastní systém slev. Ty sice nebudou tak výhodné, i tak ale budou penzisté jezdit levněji než většina cestujících. Slevy nabídne důchodcům i firma Regiojet, která jezdí z Prahy do Ostravy.

Vlaky pro statisíce důchodců nakonec nepodraží o polovinu, jak jim po zrušení 50procentních státních slev hrozilo, ale většinou jen o čtvrtinu. České dráhy se rozhodly, že penzistům zaplatí část slev ze svého. „Těch důvodů je hned několik, jednak je to konkurence, a nejen na železnici, ale i ve směru k autobusovým dopravcům, a dále důchodci jsou naše velká skupina cestujících, zhruba osm procent našich klientů,“ konstatoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Třeba osmdesátiletý Miroslav Pachta dnes platí za cestu z Brna do Klatov 267 korun. Pokud by dráhy přenesly zrušení 50procentních slev na penzisty, platil by komerční cenu 533 korun. Dráhy mu ale nově nabídnou slevu 25 procent. Miroslav Pachta tak od února za jízdu zaplatí čtyři stovky. I přes zdražení o 133 korun korun prý u vlaku zůstane. „Vlak mi vyhovuje, protože tam mám určité pohodlí. V autobusu máte taky výhody, dají vám tam nějaké pohoštění, ale tam jste stísněný,“ podotkl Pachta.

Regionální vlak Českých drah
Zdroj: ČT24

Penzistům, kteří si koupili kartu IN25 a mají díky ní k základní slevě pro penzisty ještě navíc slevu 25 procent, pak hrozilo, že třeba za cestu z Prahy do Brna místo dnešních 124 korun zaplatí 248 korun. Dráhy jim ale nově nabídnou 50procentní slevu z komerčního jízdného - za cestu z Prahy do Brna tak od února dají 165 korun.

Rušení dotovaných slev mělo být původně drastičtější

Původně chtělo ministerstvo financí zrušit státem dotované slevy i pro děti, zdravotně postižené a studenty. Nakonec ale ustoupilo. Méně výhodné slevy se tak budou týkat jen důchodců.

Svůj vlastní systém slev pro důchodce chystá už od 2. ledna i firma Regiojet, která konkuruje Českým drahám na trase Praha - Ostrava. Místo dnešní padesátiprocentní slevy budou mít penzisté ve žlutých vlacích slevu třicet procent. Za cestu z Prahy do Ostravy tak důchodce místo dnešních 147 korun nezaplatí 295 korun, což mu hrozilo při úplném zrušení slevy, ale díky 30procentní slevě vyndá z peněženky 206 korun, tedy o 59 korun víc.

Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti Regiojet:

„My jsme skutečně chtěli nabídnout maximum, na druhé straně veškerá tato sleva jde z naší kapsy, z našeho podnikání.“

Naopak v městské hromadné dopravě nebo v linkových autobusech se pro důchodce od ledna nic nezmění. Tedy kromě toho, že vyšší DPH zvýší ceny jízdného v průměru o čtyři procenta.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)