Ombudsman: Snížení mezd lidem s delší praxí není diskriminace

Brno - Když státní organizace šetří a lidem s delší praxí sníží plat výrazněji než jejich kolegům s kratší praxí, nelze to podle ombudsmana Pavla Varvařovského automaticky považovat za diskriminaci. Uvedl to ve zprávě, v níž hodnotí snížení platů ve Vězeňské službě (VS). Na ombudsmana se obrátila tamní psycholožka, která kvůli delší praxi byla úspornými zásahy postižena na platu výrazněji než její mladší kolegové. Považovala to za diskriminaci z důvodu věku. Ombudsman jí ale nedal zapravdu.

Varvařovský se opřel o rozsudek Soudního dvora Evropské unie, podle nějž nemusí delší praxe automaticky znamenat lepší schopnosti a odůvodňovat vyšší plat. „Nemusí platit ani předpoklad, že s vyšším věkem se pojí vyšší dosažená délka praxe,“ dodal s tím, že praxi v oboru mohou někteří zaměstnanci získat až ve vyšším věku. Při odměňování je podle Varvařovského důležité uplatňovat stejná pravidla pro posouzení hodnoty práce. „Což bylo v tomto případě splněno,“ uvedl.

Připomněl i to, že podle současných zákonů nemá zaměstnavatel povinnost ohodnotit delší praxi vyšší odměnou. „Nová pravidla byla stanovena dostatečně určitě a předvídatelně. Rozhodnutí generálního ředitele VS nelze označit ani za projev libovůle, protože sleduje legitimní cíl, nutnost přijímat úsporná opatření,“ uvedl Varvařovský. Jedinou alternativou by bylo snížit stav zaměstnanců. To by ale podle ombudsmana bylo nežádoucí, protože VS je dlouhodobě personálně poddimenzovaná, což ombudsman dlouho kritizuje.

Psycholožka z VS uvedla, že do konce loňského roku byla zařazena díky své praxi 23 let ve 12. platové třídě, devátém stupni. Podle starých pravidel měla letos postoupit o stupeň výš. Kvůli úsporám jí však loni v prosinci 2010 snížil ředitel platový tarif o tři stupně a očekávaný postup o stupeň výš se tak neuskutečnil.

„Diskriminaci z důvodu věku paní spatřuje ve skutečnosti, že zatímco jí byl platový tarif snížen o tři, respektive čtyři stupně, zaměstnancům předtím zařazeným do prvního až třetího stupně nebyl platový tarif snížen vůbec, nebo pouze o jeden či dva stupně,“ uvedl ombudsman ve zprávě. Úspory tak podle ní dopadly na starší zaměstnance.