Brněnský soud dostal kvůli justičnímu paláci pokutu 2 miliardy

Brno – Krajský soud v Brně dostal od finančního úřadu rekordní pokutu ve výši téměř dvou miliard korun za chyby při stavbě tamního justičního paláce. Podle ministerstva spravedlnosti je za kauzu odpovědné výhradně vedení krajského soudu. To se odmítá k případu vyjadřovat s tím, že verdikt je zatím nepravomocný.

Náklady na výstavbu supermoderního justičního areálu postupně rostly Podle prvních odhadů měl areál stát 805 milionů, ministerstvo spravedlnosti nakonec schválilo upřesněný rozpočet 1,7 miliardy korun. Nakonec však činily celkové náklady 1,9 miliardy. Kauzu v minulosti šetřila i policie kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně. Policie sice případ odložila, právě porušení rozpočtových pravidel ale řešili inspektoři brněnského finančního úřadu. Za neoprávněné použití státních peněz vyměřili historicky nejvyšší pokutu pro státní úřad – 1 935 623 540 korun.

Krajský soud případ odmítá blíž komentovat, proti pokutě se ale odvolal k brněnskému finančnímu ředitelství. „Dokud není řízení pravomocně skončeno, je krajský soud v Brně vázán povinností mlčenlivosti,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové resort o udělení pokuty ví, do řízení ale vstupovat nemůže. „Je to záležitost krajského soudu v Brně,“ uvedla Palečková s tím, že šlo o investiční akci právě tohoto soudu, tudíž veškerá pochybení jdou za ním. Vedení brněnského krajského soudu v minulosti jakékoli chyby ve financování paláce odmítalo. 

Pokuta pro brněnský krajský soud
Zdroj: ČT24

K pokutě nabíhají úroky z prodlení. Sankce se tak může vyšplhat až ke třem miliardám korun. Za podobnou sumu stát postavil například justiční palác v Praze na Míčánkách. Je to zhruba i rozpočet na stavbu vyhořelé části pražského Průmyslového plaláce nebo asi patnácti kilometrů dálnice. Pokud brněnský krajský soud s odvoláním proti sankci neuspěje, může ještě požádat o prominutí ministerstvo financí. „Každý případ se posuzuje jednotlivě, vychází se z toho, jak závažné to bylo porušení,“ informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Rozpočet resortu ministerstva spravedlnosti na letošní rok je asi dvacet miliard korun. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že pokud by byla zmíněná pokuta pravomocná, musel by požádat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o navýšení rozpočtu. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod