Jarolím: Mohli jsme předejít celé této frašce, kdybychom komunikovali

Praha – Současná vládní krize vznikla na základě jednoduché otázky, odkud státní kasa vezme miliardy na platby církvím v nelehké ekonomické situaci. Z otázky se pak stalo ultimátum, jak řekl ve čtvrtečním pořadu Hyde Park místopředseda strany Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Ten vidí hlavní příčinu současné vyhrocené situace především v nedostatečné komunikaci mezi koaličními partnery. Církevní restituce tak strana podpořila hlavně proto, že by v případě odchodu z vlády nemohla kontrolovat řešení právě probíhajících kauz, na něž mnohdy sama upozornila.

„Trochu si myslím, že se dělá z komára velbloud. My jsme se, myslím, velice smysluplně ptali našich koaličních partnerů bez toho, abychom vyvolali problém, když už jsou tématem dne restituce, kde se na ně vezme,“ míní Jarolím. Současná krize tak podle něj nebyla vyvolána Věcmi veřejnými. Zároveň připomíná, že si strana podobné otázky kladla od loňského května. „Z takovéto otázky, která je smysluplná, se udělalo jakési ultimátum, pokud nezvednete ruce pro církevní restituce, tak vyhodíme vaše ministry,“ upozorňuje Jarolím.

Problém vidí zejména především v nedostatečné komunikací mezi koaličními stranami. Trnem v oku Věcí veřejných je pak především ministr financí Miroslav Kalousek, který podle Jarolíma dostatečně neupřesnil, kde chce na církevní restituce vzít peníze. „Mohli jsme předejít celé této frašce, kdybychom komunikovali,“ dodal.

Jarolím: Řešili jsme, zda se necháme vydírat

Úterní desetihodinové jednání výkonné rady Věcí veřejných bylo podle Jarolíma zcela konstruktivní. „Drtivou většinu času jsme věnovali tomu, jestli se necháme vydírat, nebo ne,“ doplnil. Kdyby se ale strana rozhodla z vlády odejít, nemohla by mít dohled nad úspěšným vyřešením všech probíhajících kauz, které jsou pro stranu stěžejní. „Nemohli bychom si být jisti, že se dotáhnou do konce všechny věci, které jsme začali a pro které jsme svedli neskutečné boje,“ připomíná Jarolím.

Tomáš Jarolím:

„Nedělám věci pro to, abych viděl, jaký je průzkum veřejného mínění. Já jsem šel do politiky za nějakým cílem a budu strašně rád, když se jedna z těch kauz, které jsem otevřel, dotáhne dokonce. Já chápu, že jakmile Věci veřejné odejdou z vlády, tak všechny ty kauzy, na kterých pracuji, (…) se nikdy nedošetří.“

Strana Věcí veřejných se už podpisem koaliční smlouvy zavázala, že na církevní restituce přistoupí. Ústavní soud již dříve jasně proklamoval, že se Česko musí s restitucemi vyrovnat. „Na výkonné radě jsme neřešili, zda církevní restituce ano, či ne,“ připomíná Jarolím. Odpověď je totiž jasná. „Tu ruku jsme zvedli, protože jsme dostali záruku od pana premiéra, že to bude z peněz, které se přímo nedotknou lidí v této zemi,“ dodal Jarolím. On sám už nicméně několikrát uvedl, že těmto zárukám příliš nevěří.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod