Daňová správa zadržela 24 cisteren s palivy

Pardubice - Pracovníci Generálního finančního ředitelství zadrželi v Pardubicích kvůli možným daňovým únikům 24 cisteren s pohonnými hmotami. Hodnota zabavených paliv je 17 milionů korun. Cisterny byly ve vlaku, který do Česka přijel z Běloruska. Celý obsah cisteren, tedy bude s největší pravděpodobností prodán v dražbě. Peníze dražby půjdou na uhrazení daní, které dovozce už dříve v Česku nezaplatil.

Ještě odpoledne se vlak vydal na cestu do smluvního celního skladu, kde budou pohonné hmoty dočasně uložené. V cisternách je 1,4 milionu litrů pohonných hmot. Generální finanční ředitelství je zabavilo před jejich puštěním do prodeje na základě exekučního příkazu. Bližší informace ředitelství poskytne v pondělí. Jméno firmy, na niž se exekuční příkaz vztahoval, daňová správa neuvedla.

Vlak z Běloruska byl sledován po celou jeho cestu z Běloruska přes Polsko do ČR. „Dřív jsem se zaměřili na silniční přepravu a mnozí dovozci reagovali tak, že své aktivity přenesli do přepravy pomocí železnice,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Od roku 2008 odhalila daňová správa daňové úniky na dovozu paliv za 14 miliard korun. Celníci ale odhadují, že těch neodhalených je za 8 miliard ročně. Policie zjistila, že většina organizátorů podvodů se maskuje sítí takzvaných bílých koní. Firma ovládaná nastrčenými lidmi doveze z okolních států naftu – neodvede DPH a dál ji prodává. Když se o společnost začne zajímat policie, ukončí činnost a nastrčená figurka založí další firmu a bussiness pokračuje.

Reportáž Jiřího Hynka a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)