MŠMT nechápe zastavení peněz z EU, projekty prý ohroženy nejsou

Praha – Ministerstvo školství má výhrady ke zdůvodnění, proč Evropská komise (EK) pozastavila vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun. Odvolala se totiž na nedostatky, které zjistil audit, oficiální zprávu z něj ale resort ještě nedostal. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek ke stanovisku úřadu dodal, že resort má v rozpočtu až tři miliardy korun, ze kterých může chybějící evropské peníze nahrazovat. Projekty a jejich příjemci tak podle něj ohroženy nejsou. Ministerstvo už dříve oznámilo, že audit komise odhalil chyby v zadávání veřejných zakázek v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z programu může ČR čerpat až 53 miliard korun, schváleno bylo už 6 500 projektů. Premiér Petr Nečas (ODS) považuje věc za závažnou a chce o tom s ministrem Josefem Dobešem (VV) mluvit.

Předseda vlády podle mluvčího Jana Osúcha hodlá s Dobešem o situaci jednat i v kontextu problémů, které se kolem operačního programu děly v minulosti. „Premiér Nečas očekává, že ministr školství přijde s adekvátními návrhy a postupy, jak zajistit financování tohoto operačního programu,“ dodal mluvčí. Opoziční ČSSD premiéra vyzvala k odvolání Dobeše z funkce a k okamžitému zahájení jednání s Evropskou komisí. Strana chce také od vlády „systémové řešení“ potíží s čerpáním z fondů.

Server Česká pozice citoval z dopisu, kterým generální ředitel odboru EK pro zaměstnanost a sociální věci Koos Richelle oznámil české vládě pozastavení dotací. „Dne 24. ledna 2012 jsem jako pověřená schvalující osoba rozhodl, že vaší žádosti o průběžnou platbu ze dne 5. prosince 2011 nebude vyhověno a že platební lhůta je pozastavena,“ napsal. Zaorálek dnes poznamenal, že ministerstvo školství nemá k dispozici oficiální zprávu auditu a jeho výhrady. Věc prý bude řešit s ministerstvy financí a pro místní rozvoj.

Audit sice prokázal závažné nedostatky, EK přesto říká, že peníze nejsou ztraceny. Pokud do šesti měsíců dostane z České republiky opravené údaje, finance pošle. „Audit ukázal na systémové problémy jako třeba veřejné zakázky, ale pevně věříme, že české úřady je vyjasní a opraví,“ prohlásila pro ČT mluvčí EK Cristina Arigho.

„Ministerstvo školství má výhrady k tomuto zdůvodnění, neboť jsme obdrželi pouze předběžnou verzi auditní zprávy,“ řekl dnes Zaorálek. Podle něj oficiální dokument dorazí až koncem února, takže se ministerstvo a Česko k němu dosud neměly možnost vyjádřit.

Pozastavení více než miliardové částky zdůvodnil Richelle špatnou kontrolou toku peněz na české straně. „Auditní mise zjistila, že existují průkazné prvky, které naznačují závažné nedostatky ve fungování systémů řízení a kontroly dotčené pomoci. V návaznosti na tuto auditní misi jsem obdržel informace, které ukazují, že výdaje uvedené v osvědčeném stavu výdajů jsou spojeny se závažnými nesrovnalostmi, které nebyly opraveny,“ sdělil v depeši.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

"My během příštích čtrnácti dní svoláme mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, speciálně zaměřenou na téma čerpání prostředků z EU."

Šéfredaktor České školy Jan Wagner ve Studiu ČT24: "V současné době z operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost není alokováno zhruba 10 miliard a ministerstvo školství teď narychlo připravilo asi 20 individuálních projektů národních, kde se snaží tyhle peníze utratit… Všechny tyto projekty, připravené současným vedením ministerstva, včetně pana Zaorálka jsou nepřipravené a dá se předpokládat, že je EK buď neschválí, nebo neproplatí."

Evropský audit, který má Česká televize k dispozici, ukazuje i na další problémy. Třeba v rámci projektu Reforma terciárního vzdělávání se rozdávaly vyšší platy, než stanovila Evropská komise. Expert projektu například dostával navíc 47 tisíc korun, referent pro výběrové řízení 17 tisíc a vedoucí projektu si polepšil o 14 tisíc. Patnáct lidí si tak celkem rozdalo dohromady o 184 tisíc korun víc. „Platy byly propláceny na základě metodického dopisu platného v té době, podepsaného tuším ještě panem Janem Vitulou,“ prohlásil Zaorálek. Bývalý vrchní ředitel sekce operačních programů ale podle svých slov nic takového neučinil: „Já jsem samozřejmě nepodepisoval ani ty smlouvy, ani pokyny, kolik mají brát peněz.“

Ministerstvo školství už na začátku roku potvrdilo, že pozastavení dotací hrozí. Ministr Josef Dobeš však tvrdil, že problém je jen technický a do tří měsíců bude vyřešen. Řekl, že kdyby jeho ministerstvo přidělené peníze nevyčerpalo, opustí funkci. Podle náměstka Michala Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009 a špatně nastavenou kontrolu projektů má na svědomí minulé vedení.

Antimonopolní úřad potvrdil zrušení tendru MŠMT

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj potvrdil rozhodnutí, jímž jeho podřízení loni zrušili tendr ministerstva školství v hodnotě asi 25 milionů korun. Cílem zakázky bylo vybrat externí firmu pro vypracování směrnice, která souvisí s dohledem nad penězi z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Ministerstvo podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chybovalo při hodnocení nabídek. Rafajovo rozhodnutí zpřístupnil ÚOHS na svém webu. Antimonopolní úřad v této kauze neudělil žádnou pokutu. Vyžádal si jen náhradu nákladů ve výši 30 tisíc korun. Podle Radka Melichara z ministerstva školství zrušení tendru kontrolu evropských dotací nijak neohrožuje, ministerstvo může pak zvážit i vypsání nové zakázky.