Duka čelí obvinění z pokusu o krádež

Praha – Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka čelí trestnímu oznámení kvůli přípravě zákona o navrácení církevního majetku. Trestní oznámení podala spisovatelka a někdejší signatářka Charty 77 Lenka Procházková, která Duku podezírá ze spáchání trestného činu krádeže ve stádiu pokusu. Již před dvěma týdny kvůli chystaným církevním restitucím podala Procházková trestní oznámení také na premiéra Petra Nečase a členy jeho vlády.

Podle Procházkové se měl Duka dopustit trestného činu, když se podílel na přípravě podkladů pro návrh zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi: „Návrh zmíněného zákona usiluje o legalizaci převodu nemovitého majetku velkého rozsahu z vlastnictví ČR na jiné právnické osoby a současně usiluje o legalizaci závazku České republiky převést na jiné právnické osoby finanční částku ve výši 59 miliard korun navýšenou o inflaci během postupného splácení. Mám podezření na to, že Dominik Duka a další neznámí pachatelé se při páchání trestného činu krádeže ve stádiu pokusu přičinili o to, aby při zpracovávání návrhu zmíněného zákona bylo vyhověno jejich požadavkům.“

„Pokud jsou trestná státní jednání, ke kterým dal výzvu Ústavní soud, tak prosím. Já jako bývalý mukl komunistického režimu jsem připraven a vím, co si mám do vězení vzít. Je groteskní, že se v žalobě setkává členka Charty 77 a Komunistická strana Čech a Moravy,“ uvedl pražský arcibiskup pro Radiožurnál.

Spisovatelka podala trestní oznámení i na Nečasův kabinet

Podle Procházkové je Nečasova vláda podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Již dříve Procházková řekla, že stát chce vrátit církvím majetek, který jim nepatří. Církev podle ní lesy či polnosti nevlastnila, pouze je spravovala. Uvedla, že pochybuje o legálnosti vrácení majetku.

Navržený zákon, který vláda schválila, je v parlamentu. Podle návrhu má stát církvím vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun, které budou navýšeny o inflaci. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku. Návrh řeší podle vlády problém majetkové křivdy spáchané na církvích a náboženských společnostech komunistickým režimem po roce 1948. Cílem je též ukončení placení církví ze státního rozpočtu.

Procházková podala trestní oznámení na Duku (zdroj: ČT24)