Krkonoše: Chvíli svítí sluníčko, chvíli hustě sněží, občas zaprší

Krkonoše - Česko během dneška a zítřka potrápí silný vítr. Studený vzduch proudí od severozápadu a přináší vysokou vlhkost a nízké teploty. Český hydrometeorologický ústav vydal varování pro devět krajů a Prahu. Zároveň odvolal výstrahu před nebezpečím požárů. Na hřebenech Krkonoš je relativně klid. Ve Špindlerově Mlýně celé dopoledne nejezdí Lanovky na Medvědín. Ve Svatém Petru se lanovku podařilo zprovnoznit až kolem jedenácté hodiny a na svah se tak konečně vrátili lyžaři, kterým dnes počasí rozhodně nepřeje. Duben nás čeká zpočátku chladnější, v polovině se začne oteplovat.

Vítr fouká v nížinách rychlostí kolem 10 metrů za sekundu (36 km/h), ve středních polohách a na hřebenech pak rychlost dosahuje až 20 až 25 metrů za sekundu. V nárazech může vítr dosáhnout až 108kilometrové rychlosti.

Vítr v Česku vydrží až do neděle, kdy bude ustávat v odpoledních hodinách. V průběhu víkendu přijdou i přeháňky - v nížinách dešťové, od středních poloh smíšené. Na horách rozhodně nebude panovat počasí na turistiku.

Výstraha meteorologů platí od sobotního časného rána do 22:00 v kraji Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Jihomoravském, Zlínském, na Vysočině a v Praze. V sobotu později odpoledne a večer budou už v polohách nad 300 metrů srážky přecházet ve sněhové, během intenzivní sněhové přeháňky může dohlednost krátkodobě poklesnout pod 100 metrů.

Jaký nás čeká duben

  • První dekáda: Oblačno až zataženo, déšť, přeháňky, na horách můžeme očekávat sněžení. Denní teploty 6 až 12 stupňů Celsia, noční -4 až 2 stupně.
  • Druhá dekáda: zpočátku  oblačno až zataženo, postupně polojasno až jasno. Denní teploty 10 až 16 stupňů Celsia, noční 0 až 6 stupňů.
  • Třetí dekáda: polojasno. Denní teploty 15 až 21 stupňů Celsia, noční 3 až 9 stupňů.