Babák hájí sponzory VV, lidi za firmami prý lze dohledat

Praha - Poslanec Věcí veřejných (VV) Michal Babák se dnes ohradil proti spekulacím o údajných nejasnostech spojených s několika firemními sponzory této vládní strany. Za společnostmi, jež VV obdarovaly, jsou konkrétní lidé, které lze dohledat, prohlásil Babák v reakci na článek v dnešním vydání deníku Právo. Podle něj VV „skrývají své milionové dárce za anonymní akcie, také v Panamě“. Babák uvedl, že VV jednaly a jednají s fyzickými osobami a nemohou ovlivnit to, že v rámci obchodní strategie jsou firmy prodány zahraničním společnostem nebo jimi vlastněny.

Proti článku v Právu se ohradila i Babákova stranická kolegyně, vicepremiérka Karolína Peake. I ona je přesvědčena o tom, že účetní závěrka a účetnictví VV jsou v souladu se zákonem. VV ale podle ní musí jít příkladem. Připustila, že ona i další členové předsednictva jsou informacemi tisku zaskočeni a „budou se jistě na příštím zasedání ptát“. Není podle jejího vyjádření vyloučeno vyvození „nějaké konkrétní odpovědnosti“.

Dnešní Právo píše, že dva ze tří největších loňských sponzorů nejmenší vládní strany „se schovávají za anonymní akcie“. Jedna z firem prý sídlí v Panamě, „která platí při utajování vlastní identity mezi zaslíbené země“. Seznam sponzorů je ve výroční zprávě VV, která bude zveřejněna společně s informacemi z ostatních politických stran v pondělí. Údaje o třech největších sponzorech VV, firmách Kastelis, Malepar a Dennon Consulting, které straně daly částky v milionech korun, dodal podle deníku v předstihu právě Babák.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na článek deníku Právo:

„Rád bych vyzval Petra Nečase, aby se zasadil o to, aby VV zveřejnily své skutečné sponzory a pokud se tak nestane, tak aby vládní strana tyto finanční prostředky okamžitě vrátila.“

Poslanec uvádí, že Kastelis ani Malepar nejsou firmy s anonymními akciemi. Obě prý zprostředkovaně vlastní Daniel Musil z Brna. Firmu Dennon Consulting nyní podle rejstříku vlastní Alexander Kvajko z Izraele. Babák k tomu uvedl, že Dennon Consulting byla společností Radka Nováčka. Loni v prosinci byla prodána Kvajkovi, což se ale podle poslance stalo až poté, co poskytla dar VV.