Lidé nejsou spokojeni s politickou kulturou, nejhůř dopadly VV

Praha - Počet lidí nespokojených s politickou kulturou veřejně činných roste. Ve srovnání s loňským březnem si v očích veřejnosti podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pohoršili hlavně představitelé Věcí veřejných (VV) a členové vlády.

Lidé jsou s politickou kulturou veřejně činných představitelů politické scény nespokojeni dlouhodobě a tradičně. Výjimku podle CVVM tvoří představitelé obecních samospráv, jejichž politickou kulturu považuje za dobrou více než polovina dotázaných, což je ale výjimka. V ostatních případech více či méně převažují nespokojení nad spokojenými.

Meziročně si nejvíc pohoršili členové vlády a představitelé VV. Zatímco před rokem považovalo politickou kulturu členů vlády za spíše nebo velmi špatnou 68 procent dotázaných, letos v březnu je to už 81 procent. Ještě o pět procent dotázaných víc považuje za špatnou politickou kulturu poslanců, tam ale propad není z roku na rok tak výrazný.

Z představitelů stran zahrnutých do výzkumu jsou na tom u veřejnosti nejhůř politici VV. Jejich politickou kulturu považuje za spíše nebo velmi dobrou jen devět procent respondentů, před rokem to bylo 31 procent. Šestaosmdesát procent dotázaných si nyní myslí, že politická kultura VV je špatná, loni v březnu to bylo 60 procent.

Také u ostatních stran převažuje negativní hodnocení, politickou kulturu představitelů ČSSD a KSČM ale účastníci výzkumu hodnotí o něco lépe než koaličních ODS a TOP 09.