Drábek čelí dalšímu trestnímu oznámení kvůli nákupu softwaru

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) čelí dalšímu trestnímu oznámení kvůli zavádění nových informačních systémů pro vyplácení dávek. Na ministra ho podal jeden nezaměstnaný muž, který po vlastních zkušenostech s úřady práce chtěl společně se svými přáteli upozornit na nešvary. Trestní oznámení zaslal na Nejvyšší státní zastupitelství. To věc posoudí a pak ji případně postoupí na příslušné státní zastupitelství

Muž, který trestní oznámení podal má za to, že se Drábek při nákupu softwaru možná dopustil až pěti trestných činů. Uvádí mezi nimi přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Trestní oznámení kvůli zavádění nových informačních systémů pro vyplácení dávek už dřív na Drábka podal i Nadační fond proti korupci (NFPK). Předseda správní rady fondu Karel Janeček má za podezřelé, „že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi (Vladimíru) Šiškovi“.

Na nový systém ministerstvo práce výběrové řízení nevyhlásilo a připojilo se podle své mluvčí Viktorie Plívové k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu, kterou má Česko od roku 2008. Společnost zapojila 11 dodavatelů. Zveřejnění smluv s nimi požadovaly odbory. Drábkův úřad dal dokumenty na své webové stránky. Drábek už několikrát popřel, že by on či jeho náměstek byli na firmy napojeni. Ministr uvedl, že sice v oboru podnikal, ale po nástupu na ministerstvo vazby ukončil.

Zakázkou na informační systémy se bude zabývat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), návrh podala firma podnikatele Radima Jančury Student Agency. Pokud ÚOHS smlouvu zruší, stát prý ušetří stamiliony korun.