Kalousek: Požadavky VV jsou nestoudné

Praha - Pokud Věci veřejné při jednání s koaličními partnery v úterý nepřistoupí na úpravy rozpočtu a budou klást další požadavky, TOP 09 s nimi ukončí spolupráci. Usneslo se na tom předsednictvo TOP 09 spolu s poslanci a senátory strany. V případě krachu jednání bude TOP 09 stejně jako ODS žádat předčasné volby. Po mimořádném zasedání to řekl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že jeho strana postup koordinuje s občanskými demokraty.

Požadavky, jak je v úterý formulovaly Věci veřejné, považuje TOP 09 za nepřijatelné a nestoudné. „Mediálně prezentovaný návrh VV pokládáme za nepřijatelný, svým způsobem nestoudný a odmítáme se jím vážně zabývat. Již čtyři týdny vedou ekonomičtí ministři jednání o nezbytných rozpočtových změnách, které budou věrohodně snižovat deficit dle mezinárodně prezentované fiskální strategie České republiky. Nebudou-li jednání začátkem příštího týdne uspokojivě uzavřena a budou-li Věci veřejné rozšiřovat své požadavky nad rámec této agendy, budeme pokládat vládní spolupráci za ukončenou. TOP 09 pak bude vyjednávat o co nejbližším termínu předčasných voleb,“ uvedl Kalousek. Připustil nicméně, že jeho strana je připravena jednat o zrušení tří ministerstev, jak žádají VV, protože jde o jednu z možností, jak dosáhnout rozpočtových úspor. 

„Ukáže-li se, že spolupráce možná není, tak ať jsou karty rozdány znovu,“ dodal Kalousek s tím, že TOP 09 předčasné volby nepovažuje za dobré řešení. Prodlužování dosavadní koaliční spolupráce by ale mohlo být ještě horší v případě, že VV nezmění své chování. Znamenalo by podle Kalouska pouze prodlužování agonie. Předčasné volby by pak měly být co nejdříve, tedy na konci června, aby nová vláda mohla řešit rozpočtové úkoly.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg:

„Je to partner, který nejenom nepracuje pro vlastní prospěch, nýbrž pracuje na tom, aby se sám zničil. A jako vedlejší efekt zničil vládu a své partnery. Není náš úkol, abychom koaličního partnera s námahou zachránili před sebevraždou. Asi je musíme přenechati vlastnímu osudu.“

Vydáno pod