Pozor na alergie, mohou přerůst v astma

Praha – Pro lidi s alergickou rýmou začíná hlavní pylová sezona, momentálně v ovzduší poletuje hlavně agresivní pyl břízy. Nejvyšší koncentrace pylů bude ve vzduchu za tři až čtyři týdny, třeba traviny ale budou alergiky trápit až do začátku září. V ordinacích alergologů také každoročně přibývá počet pacientů. Pokud se totiž alergie neléčí, tak u pacienta vzrůstá riziko kompliakcí, jako je astma nebo ekzémy.

K alergické rýmě i astmatu, což jsou chronická zánětlivá onemocnění dýchacích cest, zdědí člověk vlohy. Až 70 procent astmatiků má i alergickou rýmu a polovina lidí s alergickou rýmou má astma. Mezi nejčastější příznaky patří rýma, kýchání, svědění očí nebo zánět spojivek. 

Pokud má člověk alergické obtíže dlouhodobě, tak by měl vyhledat odborného lékaře. Neléčená alergie se totiž většinou zhoršuje: prodlužuje se období, kdy má pacient alergické příznaky a často se přidávají i další alergie. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Pokud u někoho příznaky propuknou, tak by se měl hlavně vyhýbat kontaktu s alergenem. Z bytu by měly zmizet záclony, závěsy a koberce, někteří alergologové radí, aby v bytě nebyli ani psi, kočky a další domácí mazlíčci. 

V případě akutních potíží pacientům pomáhají antihistaminika, která zmírní alergické příznaky – podávají se v tabletách nebo ve spreji. Lékaři už nabízejí také alergenovou imunoterapii, kdy se do těla vpravuje malé množství alergenu, aby si na ně imunitní systém postupně zvykl.