V Olomouci napadeni dva chlapci, v Tanvaldu dívka. Všichni skončili v nemocnici

Olomouc - Třináctiletý chlapec a jeho o rok starší kamarád skončili včera večer v nemocnici poté, co je na sídlišti Černá cesta v Olomouci zbila trojice útočníků. Podle svědků i rodičů, se kterými mluvili reportéři České televize, šlo o Romy. Policie ale vyloučila, že by šlo o rasový motiv. Šlo prý o rvačku dětí, bohužel s vážnějšími následky. V nemocnici skončila i dívka, kterou v úterý napadla v Tanvaldu skupina romských mladíků. Ti chtěli její mobil a peníze a vyhrožovali jí ránou boxerem. Po útočnících policie pátrá, další podrobnosti nesdělelila, uvádí dnešní Jablonecký deník.

Chlapci z Olomouce skončili s pohmožděninami ve dvou různých nemocnicích. „Oba utrpěli četné pohmožděniny. Starší z hochů byl na tom hůř, odvezli jsme jej do fakultní nemocnice. Mladšího jsme převezli do Vojenské nemocnice, ten to schytal méně,“ informoval náměstek ředitele krajské záchranné služby Jan Weinberg. Starší skončil na dětské klinice. „Utrpěl pohmožděniny na hlavě a hrudníku. V nemocnici by měl zůstat minimálně dnes, uvidíme, jak to bude vypadat o víkendu,“ řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Bitka se strhla kolem půl sedmé, když se dvojice chlapců vracela ze sportovního tréninku. Jeden z útočníků je slovně napadl, pak se strhla rvačka. Chlapcům pomohli lidé ze sídliště a později záchranáři. Podle svědků bylo napadení brutální, útočníci prý mladíkovi šlapali na hlavu.

Útočníky policie vyslechla a poté je propustila. „Útok vedl čtrnáctiletý chlapec za přihlížení ostatních účastníků. Na základě provedených výslechů můžeme vyloučit rasový, loupežný nebo majetkový podtext. Jednalo se spíše o rvačku mezi dětmi, bohužel s vážnějšími následky,“ informoval krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Případ policisté vyšetřují jako pokus o ublížení na zdraví. Pachateli však vzhledem k jeho věku stíhání nehrozí, policisté na případu spolupracují i se sociálními pracovníky. 

Rodina dívky prý chystá petici proti přehlížení trestných činů páchaných Romy

Dívka z Tanvaldu šla v úterý ráno do školy, když ji napadli tři romští mladíci. Podle Jabloneckého deníku jeden mladík shodil děvče ze srázu dolů do parku, kde stáli další dva. Ti jí řekli, aby jim dala peníze a mobil, nebo že dostane ránu boxerem, popsal případ zdroj blízký policii. Když dívka řekla, že peníze ani mobilní telefon nemá, reagoval na to jeden z útočníků tvrdým úderem do dívčina břicha.

Děvčeti se pak podařilo útočníkům vytrhnout a vyběhla na hlavní silnici, kde se dovolala pomoci. Byla odvezena do nemocnice. Tisková mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová neuvedla, jestli byla dívka hospitalizovaná, ani jaká utrpěla zranění.

Podle nepotvrzených informací chystá rodina napadené dívky petici proti přehlížení trestných činů a přestupků páchaných Romy. S tím nepřímo souhlasí i starosta Tanvaldu Petr Polák. „Je vidět, že se nebojí a nic si z toho nedělají. Například v marketech někdy kradou vyloženě neskrývaně,“ řekl deníku starosta. „Stejně tak víme, že mnozí jezdí v autech, která už od pohledu nemohou být technicky způsobilá provozu a někteří ani nemají řidičský průkaz. Jenže jim to stále prochází,“ dodává starosta.

Problémy v soužití většinové populace s Romy trvá v Tanvaldu už několik let. „Sami máme bohužel velice omezené možnosti, jak tuto svízelnou situaci řešit,“ přiznal starosta. Problémy v soužití romské komunity a majoritní společnosti eskalovaly v Tanvaldu na začátku letošního roku. Na Nový rok došlo v odlehlé části města ke střelbě, po níž zůstal mrtvý 22letý Rom a další byl postřelen. Podle vyšetřovatelů se třiašedesátiletý střelec Romům bránil, když ho napadli nožem. 

Averze vůči Romům roste

Podobný útok se stal nedávno v Břeclavi, kde 15letý chlapec skončil po napadení tří útočníků rovněž v nemocnici. Ti ho zbili tak, že přišel o ledvinu. Podle chlapcovy matky šlo o Romy. Kvůli tomu o víkendu v Břeclavi demonstrovaly dva tisíce lidí. Český helsinský výbor upozorňuje, že v Česku roste averze většinové populace vůči Romům. Průzkumy a sondáže ukázaly, že za deset let stoupla asi z 60 na 75 procent.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)