Janouškův advokát: Výslech sražené ženy ukázal, že to nebyl úmysl

Praha - Policie včera vyslechla ženu, kterou svým autem srazil lobbista Roman Janoušek. Podle Janouškova advokáta Víta Širokého z ženiny výpovědi vyplynulo, že ji lobbista nesrazil úmyslně. Státní zástupkyně ale odmítá trestný čin překvalifikovávat na neúmyslný. Čeká na konec vyšetřování a výslechy všech svědků. Zbývají ještě čtyři. Kdyby se obvinění změnilo na mírnější, Janoušek by po finančním vyrovnání mohl od soudu odejít bez trestu.

Výslech 51leté Vietnamky trval čtyři hodiny. V kauze je čtrnáctým svědkem z celkem osmnácti. Ženu vyslýchali kriminalisti z Hradce Králové, Janouškův advokát a státní zástupkyně Jitka Rybenská. Výpověď sledoval i ženin zmocněnec Jozef Lžičař a nutná byla i překladatelka.

Janoušek je obviněn z trestného činu úmyslného těžkého ublížení na zdraví pod vlivem návykové látky. Podle Lžičaře zvládla sražená žena výslech po psychické stránce velmi dobře. „Zaznělo tam – možná že si mě nevšiml,“ uvedl Lžičař. Janouškův advokát se domnívá, že úmysl zraněná žena nepotvrdila. Zároveň odmítl, že by měla z Janouška nějaké obavy nebo že by na ni byl vyvíjen nátlak. To potvrdil i Lžičař.

Podle nezávislého advokáta Jaroslava Ortmana se Janouškova pozice po výslechu zraněné ženy zlepšila a je jisté, že obhajoba teď bude chtít překvalifikovat trestný čin na nedbalostní a vyhnout se vězení. „V takovém případě může nastat narovnání, kdy se obě strany dohodnou na finančním odškodnění,“ uvedl Ortman.

 S takovým řešením by ale musela souhlasit státní zástupkyně nebo později soud. Státní zástupkyně to ale odmítla. „Teď není vůbec na pořadu tu kvalifikaci nějakým způsobem měnit nebo hodnotit. Když nejsou hotové všechny úkony, tak to ani nejde,“ uvedla Rybenská.

Podle posledních informací by rekonstrukce na místě nehody měla proběhnout během dvou až tří týdnů. Znalecké posudky by měly být hotovy do konce června. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)