Pitr dostal tři roky, dva už si odseděl ve vazbě

Praha – Pražský městský soud poslal kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra na tři roky do vězení s dozorem. Senát mu také zakázal na pět let působit ve statutárních orgánech společností. Pitr už si skoro dva roky odseděl ve vazbě. V obnoveném řízení čelil obžalobě za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Do verdiktu senát započítal také jeden daňový delikt z roku 1994. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal, Pitr si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Ohledně dalších údajných daňových podvodů čeká Pitra v dohledné době obnovené hlavní líčení. České televizi řekl, že věří, že v něm vyhraje, samotného přelíčení se ale zúčastnit nechce.

„Je na místě na obžalovaného působit trestem kratším, uloženým pod dolní hranicí trestní sazby,“ prohlásil při odůvodnění rozhodnutí soudce Tomáš Durdík. Při rozhodování podle svých slov zohlednil zejména to, že Pitr podváděl na daních i vyvedl akcie již před více než deseti lety. Také trestní řízení trvalo velmi dlouho, rozsudky padly až po letech. „Nelze však přehlédnout, že oba trestné činy samy o sobě naplňují znaky zvlášť závažného úmyslného trestného činu,“ dodal. 

Státní zástupce navrhl Pitrovi trest při dolní hranici sazby, která je v rozmezí od pěti do deseti let vězení. Obhájci Jan Křivánek a Daniel Tetzeli naopak požadovali mimořádné snížení trestu. Myslí si, že dostatečným potrestáním by byla podmínka. V této souvislosti poukázali na délku trestního řízení a například na to, že Pitr ve vazbě strávil už 22 měsíců. „Nelze nevidět, že toto rozhodování o trestu je po skoro 20 letech do určité míry subjektivní,“ řekl k rozsudku jeden z Pitrových obhájců Jan Křivánek.

Podnikatel také hned v úvodu soud požádal o propuštění z vazby, chtěl podle svých slov podnikat v energetice, musí prý živit pět dětí. Útěk do zahraničí zdůvodnil soudu tím, že se bál o život. Nyní tyto obavy údajně už nemá. Soud ale propuštění zamítl, riziko podnikatelova útěku podle něj trvá. Pitra přivedla do soudní síně ozbrojená maskovaná eskorta vězeňské služby. Při příchodu měl na hlavě kuklu, kterou mu sundali až v síni. Celou dobu procesu bude mít na sobě i neprůstřelnou vestu.

Tomáš Pitr je za přísných bezpečnostních opatření přiváděn na jednání pražského městského soudu.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. Nejdříve jej soudy spolu s Miroslavem Provodem v roce 2006 potrestaly za daňové podvody z roku 1994 pěti lety vězení. Obžaloba muže vinila z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Pražský městský soud ale loni v prosinci uznal, že se ohledně těchto činů objevily nové zásadní důkazy - znalecké posudky zpracované na základě části účetnictví, která vyšla najevo až po pravomocném rozsudku. Povolil obnovu procesu, kterou letos v dubnu potvrdil i odvolací senát. Hlavní líčení by mělo začít v dohledné době. Podle mluvčí Lhotákové však zatím soud termín jednání neurčil.    

Pitrovi však v této kauze zůstalo dílčí odsouzení, obnova se netýká jedné faktury ve výši zhruba šesti milionů korun. Ta proto byla součástí dnešního rozhodnutí soudu. Podle dřívějšího vyjádření podnikatelova advokáta Jana Křivánka jde o fiktivní zakázku na reklamu pro hotel Orlík. Tento čin tak bude také součástí pondělního rozhodování o Pitrově trestu. V případě Provoda zrušil soud celý výrok o vině.

Druhé Pitrovo soudní líčení se týkalo akcií Setuzy a Milo Surovárny. Podnikatel je v roce 2000 spolu s Michalem Zouharem nezákonně vyvedl ze společnosti Agrocredit. Městský i Vrchní soud v Praze uznaly Pitra vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Zouhara z pomoci k tomuto trestnému činu. Muži způsobili firmě škodu přesahující 700 milionů korun. Podnikatel dostal za oba případy před dvěma lety souhrnný šestiletý trest. Ten však byl rozhodnutím o povolení obnovy v případě daňových deliktů zrušen.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky, jelikož stáhl tamní žádost o azyl. Policisté Pitra nejprve umístili do vazební věznice v Brně, odkud byl podle deníku Blesk převezen do Českých Budějovic. Soud ponechal Pitra ve vazbě kvůli tomu, že by se mohl pokusit znovu utéct.