Pavel byl jmenován armádním velitelem, chce udržet kvalitu i přes škrty

Praha – Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval novým náčelníkem generálního štábu Petra Pavla. Pavel, který za své priority označuje udržení současných schopností armády, ve funkci nahradil odcházejícího Vlastimila Picka. Armádní žezlo převezme k 1. červenci. Z Hradu se oba armádní představitelé společně s ministrem Alexandrem Vondrou přesunuli na Vítkov, kde Picek slavnostně předal svou funkci Pavlovi. Nástupci svěřil do opatrovnictví i bojový prapor generálního štábu. U příležitosti blížícího se Dne ozbrojených sil pak Vondra Picka vyznamenal křížem obrany státu, který mu udělil za jeho zásluhy při modernizaci armády.

„Jsem si plně vědom složitosti úkolů armády v situaci současného snižování rozpočtových výdajů a věřím, že se s tím utkáte úspěšně,“ řekl Pavlovi při jmenování Klaus. Dodal, že je připraven být mu vždy nápomocen. Novému náčelníkovi generálního štábu zároveň popřál, aby nelehkou funkci vykonával úspěšně a aby se mu dařilo zůstávat svým a nepodléhal vnějším tlakům. 

Pavel by měl být ve funkci čtyři až pet lět

Pavel poznamenal, že dnešek by pro něj mohl být naplněním pořekadla o „maršálské holi v tornistře prostého vojáka“. Zdůraznil ale, že je spíše na začátku cesty plné tvrdé práce, často s nejistými výsledky. „Já si kromě hrdosti v rostoucí míře uvědomuji i odpovědnost, která zavazuje a která je větší než ta, které jsem kdy byl ve vojenské kariéře vystaven,“ řekl po svém jmenování. Zdůraznil, že udělá vše pro to, aby armáda byla odpovědná a stále schopná zajistit obranu země a plnit i úkoly v zahraničních misích v rámci NATO. Nejdůležitější bude „přes dlouhodobou nejistotu a frustraci udržet v armádě kvalitní personál, schopný a motivovaný adaptovat se na změněné podmínky“, uvedl před časem. České ozbrojené síly jsou podle něj na vysoké profesionální úrovni.

Do funkce zástupce náčelníka generálního štábu, kterou vykonával Pavel, byl jmenován dosavadní ředitel rozvoje druhů sil brigádní generál Bohuslav Dvořák.

  • Petr Pavel zdroj: ČT24
  • Vlastimil Picek autor: ČT24, zdroj: ČT24

Pickovi předal Klaus Zlatou plaketu prezidenta republiky. „Je to ocenění takového osobního typu, které jako prezident republiky dávám těm, kteří vynikli ve svém oboru, stali se veřejně uznávanými osobnostmi, obohatili mne osobně,“ vysvětlil prezident. Vlastimilu Pickovi končí služební poměr v armádě 31. října. Ministr obrany navrhl jeho odchod ze štábu k poslednímu červnu, aby vznikl dostatečný prostor pro předání a převzetí náročné funkce. Picek bude nyní pracovat pro ministerstvo, kde se bude podílet na přípravě klíčových dokumentů, jež by měl resort předložit vládě.

Armádní generál Ing. Vlastimil Picek:

  • Narozen 25. října 1956
  • Rodinný stav: ženatý
  • Má za sebou Vojenskou akademii v Brně, posléze postgraduální studium na Českém vysokém učení technickém v Praze. V březnu 2001 byl jmenován do hodnosti brigádního generála, dva roky poté nastoupil jako náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky. V roce 2006 pak získal hodnost generálporučíka, od března následujícího roku pak zaujal post náčelníka Generálního štábu AČR.
  • Vyznamenání: Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně; Medaile AČR III. stupně; Medaile Za službu vlasti; Medaile Za zásluhy o obranu vlasti; Čestný pamětní odznak Za službu v mírové operaci na Balkáně; Medaile 50 let NATO; Čestný pamětní odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého

Padesátiletý Pavel absolvoval studia v Británii a má za sebou práci v různých mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení přímo v Kataru. U příležitosti Dne vítězství ho 8. května prezident Klaus povýšil do hodnosti generálporučíka.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Generálporučík Petr Pavel:

• Datum narození: 1. listopadu 1961

• Hodnost: Generálporučík (od 8. května 2012)

• Vzdělání: Vystudoval Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova v Opavě (1979) a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově (1983); absolvoval postgraduální studium na brněnské vojenské akademii, ve Velké Británii absolvoval kurz pro vyšší důstojníky na štábní škole v Camberley, kurz generálního štábu na Královské akademii obranných studií a kurz mezinárodních vztahů na prestižní londýnské King's College

• Kariéra: Začínal na nižších velitelských pozicích u výsadkářů, v letech 1991 až 1999 působil u vojenského zpravodajství, v roce 2002 byl krátce zástupcem velitele mechanizované divize, od roku 2002 do 2007 působil v nejvyšším velení armády jako velitel specializovaných sil, zástupce velitele společných sil nebo zástupce ředitele sekce ministerstva obrany; má za sebou řadu zahraničních pobytů, byl zástupcem vojenského přidělence ČR v Belgii (1993-1994), působil na velitelství NATO v nizozemském Brunssumu (1999-2002), zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě (2003), byl zástupcem vojenského představitele ČR při EU v Bruselu (2007-2009) nebo českým zástupcem na Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě v Belgii (2010-2011); od loňského července je zástupcem náčelníka generálního štábu

• Rodina: Ženatý, má dva syny

• Ostatní: Pavel na sebe upozornil začátkem 90. let v misi UNPROFOR v Chorvatsku, když osvobodil skupinu francouzských vojáků uvězněných mezi bojujícími stranami. Za svůj čin tehdy dostal vysoká francouzská i česká vyznamenání - Řád čestné legie a medaili Za hrdinství.