Rampula pro Týden.cz: Odcházím i kvůli Pospíšilově konci

Praha – Bývalý šéf pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) Vlastimil Rampula a jeho náměstek Libor Grygárek v pátek rezignovali na funkce státních zástupců. Rampula v rozhovoru pro server Týden.cz prohlásil, že „boj devastující českou justici ukončil i kvůli odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila“. Nyní zvažuje svou budoucnost, připustil, že by odešel do advokátní praxe.

Rampula přiznává, že Pospíšilův konec v čele ministerstva spravedlnosti byl pro jeho konec ve struktuře státních zástupců významný bod. „Nový ministr se bude muset podívat na soustavu státního zastupitelství. Bude muset řešit spoustu závažných věcí, které mu tam nechali Pospíšil a nejvyšší státní zástupce Zeman,“ řekl pro Týden.cz. Pospíšilova nástupce nechce dalšími půtkami zatěžovat.

Rampula v polovině června musel odejít z čela VSZ. Nejvyšší správní soud dal za pravdu exministrovi Jiřímu Pospíšilovi (ODS), který ho loni odvolal. Grygárek od té doby státní zastupitelství vede.

Bývalý pražský vrchní zástupce připustil, že v budoucnu odejde do advokacie, případně zvažuje, že se nechá zaměstnat. „Podle zákona je to tak, že od podání výpovědi běží dvouměsíční lhůta. Reálně skončím k poslednímu srpnu a budu volný jako pták,“ uvedl pro server.

Rampulův bývalý náměstek Libor Grygárek, který na státním zastupitelství rovněž končí, uvedl, že chce ukázat, že na svém postu nelpí. „Je to výraz mého nesouhlasu s postupem některých státních zástupců, kteří se snaží obnovit principy, na kterých fungovala bývalá generální prokuratura. Nesouhlasím ani s některými kroky v konkrétních kauzách,“ dodal Grygárek. Podle něj totiž chce nově připravovaný zákon o státním zastupitelství vrátit možnost ovlivňovat fungování soustavy z jednoho centra.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Náměstek se prý stal „objektem zneužití institutu trestního řízení“. Přestože se nepotvrdilo
podezření z vynášení informací z jeho okruhu, on i jeho spolupracovníci byli odposloucháváni. „Ten dvojí metr je pro mě šokující,“ řekl. Dodal, že má o své budoucnosti již jasno, nechce ale své plány zatím sdělovat. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prý lituje, že mu Grygárek tyto důvody nesdělil osobně: „Nemohu se ubránit tomu, že se jedná spíše o lživý plivanec namísto rozloučení.“

Místo Grygárka navrhuje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman do čela pražského vrchního státního zastupitelství ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou, svůj návrh už předal ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Ten ale Bradáčovou jmenovat nestihl, premiér Nečas ho mezitím z funkce odvolal. O novém pražském vrchním státním zástupci tak bude muset rozhodnout až nový ministr spravedlnosti. Stane se jím místopředseda ODS Pavel Blažek, kterého dnes premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi ke jmenování. Komentátoři se vesměs shodují na tom, že Blažek zřejmě Bradáčovou do funkce potvrdí.