Blažek: Proti Bradáčové nic nemám, chci se s ní ale nejdřív sejít

Praha - Novým ministrem spravedlnosti je místopředseda ODS Pavel Blažek. Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus s tím, že musí nový ministr za každou cenu zabránit jakékoliv politizaci resortu. Blažek ve vládě nahradil Jiřího Pospíšila (ODS), kterého minulý týden náhle odvolal premiér Petr Nečas (ODS).

„Politický souboj se má odehrávat v parlamentu, ve volbách, a nikoliv v justičních palácích. Což, bohužel, se mi zdá, že si ne všichni dost dobře uvědomují,“ upozornil prezident. Resort spravedlnosti se podle něj nachází v nelehké situaci a týká se to všech jeho hlavních složek. „Tento resort potřebuje stabilizaci, potřebuje konsolidaci,“ uvedl Klaus. Občané podle něj žádají od státu spravedlnost, a tak není možné dopouštět „jakoukoliv privatizaci“ těchto úkonů a podléhání vnějším tlakům. 

Blažek odpověděl, že prezidentova slova pochopil docela dobře. Nebude prý podporovat „vyvyšování některých orgánů a úřadů do větších prostor, než jim náleží“ podle pravidel teorie demokracie o dělbě moci. V rozhovoru pro dnešní Mladou frontu DNES (MfD) už například naznačil, že mu vadí velký podíl státních zástupců na vzniku nového zákona o státním zastupitelství.

Blažek se chce sejít se Zemanem i Bradáčovou

Z Hradu zamířily Blažkovy i Nečasovy kroky do budovy ministerstva spravedlnosti, na společném brífinku vystoupil i bývalý ministr Jiří Pospíšil. Nečas je prý přesvědčen, že nový ministr velmi dobře zvládne všechny úkoly resortu. „Já jsem velice rád, že na ministerstvo nastupuje člověk, který je erudovaným právníkem a který, věřím, všechny klíčové úkoly, které jsou před námi - jak v té odborné oblasti, tak v politické - zvládne, a to i v souvislosti s prioritami této vlády,“ podotkl Nečas.

Premiér také poděkoval odvolanému ministrovi za vše pozitivní, co v resortu za dvě volební období vykonal. Pospíšil popřál Blažkovi hodně štěstí a nabídl mu své rady, pokud by je nový ministr potřeboval. „Zmínil jsem také některá témata, která možná nejsou tak mediálně sledovaná, nicméně jsou velmi důležitá – zde bych si na prvním místě dovolil zmínit doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku,“ uvedl Pospíšil.

Nový ministr Blažek se prý nejdříve musí seznámit s běžnou agendou úřadu. K mediálně hojně sledované otázce, zda jmenuje pražskou vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou, Blažek uvedl, že tak jak ji zná z médií a co často slýchá z justičních kruhů, tak proti ní nic nemá. Ještě tento týden se chce sejít s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, zeptat se ho na důvody jmenování Bradáčové a pak se chce také osobně sejít přímo s ústeckou žalobkyní. „Nepůjdu na společenskou objednávku, že jsem málem povinen to jmenování udělat, protože svých pravomocí, které mám, si vážím a nehodlám se jich vzdávat za žádných okolností,“ uvedl k tomu Blažek. 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek s premiérem Nečasem
Zdroj: ČT24

Blažek také na brífinku uvedl, že musí být rozhodovací pravomoc u státních zástupců vyvážena kontrolou. Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak podle něj nemělo být v moci pouze nejvyššího státního zástupce. Blažek v této souvislosti zdůraznil, že je ministerstvo spravedlnosti státnímu zastupitelství nadřazené. 

Protikorupční útvar je součástí návrhu nového zákona o státním zastupitelství, který ministerstvo letos předložilo vládě. Blažek však chce o novele ještě diskutovat se soudci, advokáty a politiky. Deníku Mladá fronta DNES (MfD) řekl, že se mu nelíbí, že zákon připravovali státní zástupci. Nesouhlasí také s posílením pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství. Na setkání s novináři pak dodal, že funkce šéfa žalobců nebude vždy zastávat Pavel Zeman, kterého respektuje.

Kompetence proto musí být vyvážené a musí být nastavené tak, aby je nemohl někdo zneužít. „Demokracie je mimo jiné o tom, aby znemožňovala legální postupy těm, kdo nechtějí být demokratičtí,“ uvedl. Podle něj je nutné vytvořit instituci, kde budou
fungovat „brzdy a vyvažování“.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Je důležité, aby nový ministr respektoval principy nezávislosti justice, nezávislosti fungování státního zastupitelství a aby zvládl situaci, která byla vytvořena odvoláním ministra Pospíšila… nový ministr by měl respektovat názor nejvyššího státního zástupce z hlediska personálního obsazení státního zastupitelství v Praze.“

Nijak zvlášť výrazný místopředseda ODS Blažek má právnické vzdělání a působil jako advokát. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu.

Blažek dokonce v minulosti s Nečasem nevedl dvakrát ideální vztahy. Stranický předseda mu v roce 2010 vyčítal podporu oranžovo-modré koalice v Brně. A byl to právě Nečas, kdo podle Blažka nařídil jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR. Premiér to tehdy zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Brněnský politik naopak Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.

Vydáno pod