Problém s bezmocí. Přibývá surových napadení bezdomovců

Olomouc - V České republice přibývá surových napadení osob, které žijí bez domova. Násilí se stupňuje především na Moravě; jenom v Olomouci se policie za poslední měsíc zabývala pěti útoky. Ve dvou případech museli lékaři lidi bez přístřeší operovat, protože se ocitli v ohrožení života.

V Koželužské ulici v Olomouci našli v úterý v noci policisté zakrváceného muže s několika podlitinami. Před deseti dny neznámí útočníci napadli bezdomovce, který přespával v rozbitém pavilonu výstaviště. „Náckové na nás vletěli s basebalkou a dostali jsme trošku po zádech,“ vzpomíná napadený.

„Druhý muž přijímaný s těžkým poraněním hlavy v oblasti obličejového skeletu a se zlomeninami žeber byl ohrožený na životě,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Jeden z napadených mužů vypráví: „Rozkopli mi celou pravou stranu, žebra a pravou plíci, to mám zdeformované úplně.“

V některých případech bývají útočníci vypátráni. Městský brněnský soud poslal do vězení dva mladíky, kteří loni v říjnu napadli muže v jeho příbytku, kde ho surově tloukli a mučili. Za vraždu, která se odehrála v Šumperku před dvěma lety, poslal soud agresory do vězení na 20 a 18 let. „Ležel na lavičce, kdyby ho nechali, tak bych ho mohla zachránit, jenomže oni se vrátili, strhli ho a začali do něj kopat,“ popisuje vraždu přítelkyně ubitého muže.

Lidé, kteří útočí na bezdomovce, mají sami problém s bezmocí

Lidé bez domova se stávají snadným terčem bezdůvodné brutality často. „Většina lidí, kteří útočí na bezdomovce, má sama problém s bezmocí. Potom se může jednat o hru, kdy ale útočník nedomýšlí možné důsledky,“ vysvětluje psycholog Lubomír Smékal.

Současný nárůst agresivity je znepokojivý. „Doufám, že se nejedná o nějaké cílené útoky, ale spíše o souhru náhod,“ komentuje to Petr Prinz, vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova v Olomouci. Lokalitám, kde se lidé bez domova pohybují, věnují nyní strážníci zvýšenou pozornost.

Reportáž Martina Laštůvky a Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)