Sněmovna vydala Parkanovou k trestnímu stíhání

Praha - Poslanci odhlasovali vydání Vlasty Parkanové ke stíhání v souvislosti s nákupem letounů CASA. Pro vydání hlasovalo 117 poslanců, proti 45. Vlasta Parkanová vzápětí oznámila rezignaci na post místopředsedkyně sněmovny. Ve svém projevu zdůraznila, že neměla povinnost nechat zpracovat znalecký posudek při pořízení letounů CASA a označila některé pasáže policejní žádosti o její vydání za lživé. Včera ale vydání Parkanové doporučilo deset z 15 členů mandátového a imunitního výboru.

Sama Parkanová hlasovala proti svému vydání. Pro hlasoval naopak premiér Petr Nečas i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Pro vydání byl i předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík; z jeho stranických kolegů hlasoval shodně i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se z jednání omluvil. Parkanová po ohlášení rezignace zdůraznila, že z veřejného života neodejde. „Na to mám svou zemi příliš ráda,“ prohlásila a poslancům poděkovala za uplynulé dva roky.

Policisté podezírají nynější místopředsedkyni sněmovny ze dvou trestných činů. Stíhat jí chtějí kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů, čímž měla údajně vzniknout škoda až 658 milionů korun. Sama Parkanová ale tvrdí, že nepochybila a že se trestný čin ani stát nemohl. Policejní žádost o vydání označila za podivnou, protože i na základě několika právních stanovisek prý taková povinnost neexistovala. 

Parkanové se zastával hlavně ministr financí Kalousek

Debata ve sněmovně trvala skoro pět hodin a vystoupila v ní celá řada poslanců. Parkanové se opět zastal ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Větší hloupost už nám na stole nepřistane do konce tohoto volebního období,“ komentoval policejní žádost. Kalousek je kvůli kauze připraven předložit návrh novely, která úplně zruší imunitu zákonodárců.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak uvedl, že sněmovna není kostnický koncil a nemůže nahrazovat soud. Šéf národních socialistů, expremiér Jiří Paroubek zase s omluvami prohlásil, že se Parkanová nikdy neměla stát ministryní obrany, protože resortu nerozumí.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek podotkl, že jasné stanovisko může vydat jen soud. Také podle šéfky poslanců VV Kateřiny Klasnové by se měla Parkanová obrátit na soud, pokud má pochyby o policejním postupu. „Není na politicích, aby hodnotili důkazy policie,“ uvedla. Předsedkyně poslaneckého klubu VV zkritizovala i dřívější výpady ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vůči policii a zaspekulovala o tom, že by mohl mít na ministerstvu obrany nějaký osobní zájem. „Nevěřím v policejní šikanu vysoce postavené členky vládní koalice,“ dodala.

Vedení dolní komory teď bude pouze dvojčlenné, už dříve z něj totiž odešla nynější šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Počet členů je zároveň nejménší v historii samostatného Česka, doposud neklesl počet v nejužším vedení sněmovny pod čtyři. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová v tom ale problém nevidí, záležitost se podle ní bude řešit během léta a volba my mohla být v září. Na srpen totiž žádná schůze dolní komory plánována není. 

Sněmovna doporučila vydat Pakranovou k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

O nákupu čtyř transportních modelů CASA rozhodovala někdejší vláda Mirka Topolánka v roce 2009 v době, kdy v čele resortu byla právě Parkanová. Kabinet už tehdy vládl v demisi a rozhodnutí o nákupu bylo často kritizováno kvůli údajné předraženosti. Samotnou vládní transakci za 132 milionů eur (tedy kolem 3,5 miliardy korun) podepsal Parkanové náměstek a pozdější ministr obrany Martin Barták. 

Ministerstvo také čelilo kritice v souvislosti s diskutovanými poruchami letounů. Resort pod vedením Alexandra Vondry rozhodl o pozastavení jejich provozu, dokud se incidenty a jejich viníci nevyšetří.

Některé výroky z dnešního jednání:

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„Rovní a křiví, poctiví a nepoctiví, stateční a zbabělí, těch je zhruba stejný poměr mezi politiky, mezi policisty, mezi duchovními, mezi novináři, mezi státními zástupci i mezi občanskými aktivisty, protože bez ohledu na to, co děláme, jsme stejný živočišný druh. Jediné, čemu nerozumím, je, že bez ohledu na tyto rozdílné rozlišovací povahové znaky nás bůh miluje všechny stejně. A tomu fakt nerozumím. Ale je to asi tím, že on na rozdíl od nás je dokonalý.“  

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Poslanecká sněmovna není kostnický koncil ani jakobínský konvent. Z této Poslanecké sněmovny neodchází poslanec či poslankyně na hranici, aby byl upálen, stejně tak není popraven jako v době jakobínské Francie.“

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček:

„Jsem přesvědčen, že většina této sněmovny i většina národa dobře ví, že výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která tuší, že se blíží posvícení, které některé husy prostě nepřežijí.“     

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09):

„Je obtížné obhajovat imunitu za každou cenu. Vzhledem k tomu, jak jsem hlasoval v předchozích kauzách, si podržím svůj principiální postoj a budu hlasovat pro vydání… Mrzí mě to kvůli kolegyni Parkanové, které si velmi vážím, ale věřím, že se plně očistí a očistění bude hodnotnější, než kdyby bylo jenom ve formě nevydání touto sněmovnou.“

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák:

„My jsme tady před několika měsíci vydali jednoho poslance, nedávno druhého poslance, a to jsme nevěděli, co nám pan ministr řekl a paní ministryně bývalá, že policie je estébácká, zlá, zapšklá a kdo ví jaká ještě. Prosím pěkně, nešlo by revokovat to rozhodnutí, že bychom toho (Davida) Ratha sem vrátili a ty všechny? Protože tohle nejde. Jeden je postižen a druhý právem, třetí neprávem. Přestávám tomu rozumět.“

Vydáno pod