Lessy: Policie se musí snažit zbavit tlaku vlivných lidí

Praha - Policejní prezident Petr Lessy se v otevřeném dopise postavil za své kolegy. Neměli by se bát vyšetřovat případy, které souvisí s politiky a jinými vlivnými osobami. Lessy apeluje na policii, že se musí snažit zbavit tlaku vlivných lidí. Podle něj se právě nyní může rozhodovat o další nezávislosti policie a „schopnosti odhalovat závažné trestné činy i v nejvyšších patrech české politiky.“ Policie podle Lessyho musí zůstat apolitická. Současné události jsou prý signálem, že se jí to daří. Lessy prohlášení zveřejnil na webu Policie ČR.

„Jako policejní prezident jsem povinen a chci stát vždy na straně těch policistů, kteří nečiní rozdílu mezi stranami, čelit s nimi útokům a všemi svými silami plnit svůj díl naší společné povinnosti. Po událostech posledních dní věřím ještě o něco pevněji než dřív, že to společně dokážeme,“ uvedl Lessy. 

Lessy v ČT

„Jsem přesvědčen, že policie, nejen pod mým vedením, vykonala od roku 1990 obrovský kus práce a osočování z nějakých estébáckých praktik, totalitních manýrů, policejních provokací, opravdu to si lidé u Policie České republiky nezaslouží.“ Lessy popřel, že by měl informace o tom, že někdo z vlivných lidí by tlačil na policii při vyšetřování starších kauz.

„Jedním z hlavních úkolů policejního prezidenta je především odpovědnost za policejní sbor a samozřejmě i jeho obrana, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost,“ uvedl Lessy. Podle něj policie nyní stojí „na ostří nože“ a může se rozhodovat o její další nezávislosti a schopnosti odhalovat závažné trestné činy i v nejvyšších patrech české politiky. „Zda toho bude policie i nadále schopna, však nezáleží ani tak na vůli či nevůli politiků, ale dle mého názoru právě na našem odhodlání a odvaze, na naší morálce a osobní cti,“ stojí v prohlášení. 

Ministr financí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dopis je reakcí na ostrou kritiku ze strany ministra financí Miroslava Kalouska a dalších politiků. Lessy se snaží policii zbavit jakýchkoliv vlivů a nebojí se i sporů s předními politiky, o čemž svědčí i jeho spor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který vypukl tento týden po jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. 

Kalousek už dříve potvrdil informaci médií, že byl v telefonickém kontaktu s vyšetřovatelem případu letounů CASA Jiřím Mazánkem. Vyšetřovatel oznámil žalobci v případu CASA, že vnímal ministrův telefonát jako nátlak, ale Kalousek zastrašování popírá. 

Později policejní prezident Petr Lessy uvedl, že také jemu kvůli kauze ministr financí volal a vyčítal mu postup policie v této věci. Kalouskova verze je však zcela jiná, se šéfem policie prý mluvil hlavně o penězích na nové policejní automobily Volkswagen Passat. To zase popřel Lessy. 

Z prohlášení policejního prezidenta Petra Lessyho

„V souladu se zákonem policie každodenně vyšetřuje trestné činy, od těch drobných až po ty nejzávažnější. Většina z nich se týká veřejnosti neznámých osob, v poslední době se však daří odhalovat také trestné činy osob veřejně známých, vlivných a mocných. Některé z nich se mohou pokoušet práci policie ovlivnit. Naší společnou snahou musí být policii zbavit takových tlaků tak, aby mohlo docházet k vyšetřování a odhalování trestné činnosti bez ohledu na postavení toho, kdo ji páchá. Současné události jsou signálem toho, že se nám to daří.“

Premiér Petr Nečas postup policejního prezidenta označil za nedůvěryhodný a celou věc předal Generální inspekci bezpečnostních sborů. Naopak policejnímu prezidentovi v sobotu vyjádřila podporu Unie bezpečnostních složek. Její členové sepsali petici, v níž se staví za Lessyho. Podepsalo ji už několik set lidí.