Kubice potvrdil, že Lessy zamýšlel odejít. Do Lessyho se pustil i Nečas

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice tvrdí, že mu policejní prezident Petr Lessy v červnu oznámil úmysl, že v září hodlá odejít z funkce. Kubice to řekl České televizi (ČT) s tím, že se s Lessym domluvili, že o tom zatím nebudou informovat. Podle něj tak šéf policie reagoval na řízení o odebrání osobního ohodnocení. Lessy to ale později v rozhovoru pro ČT popřel s tím, že pro něj bylo vyjádření ministra velikým překvapením. Již dopoledne policejního prezidenta kritizoval premiér Petr Nečas (ODS). Lessyho postup je podle něj neslučitelný s chováním policejního prezidenta, který má vést nestranný a nepolitický policejní sbor. Nečas tvrdí, že šéf policistů se kvůli svým prohlášením přibližuje k roli politického aktivisty. Podle opozice znamená Nečasova kritika jediné - snahu o odstranění Lessyho z funkce.

Kubice: Lessy mi v červnu sdělil svůj úmysl v září skončit

Ještě před vypuknutím sporu se navíc podle Práva Petr Lessy sešel s ministrem vnitra Janem Kubicem a údajně mu slíbil, že v září odstoupí. Po vyostření kauzy CASA ale tvrdí, že odejít nechce. „O odchodu neuvažuji, zvláště ne v současné situaci. Platí, že kapitán loď opouští jako poslední,“ řekl Lessy deníku Právo. Ministr vnitra Jan Kubice v rozhovoru pro ČT řekl, že z úst policejního prezidenta nezaznělo tehdy slovo slib, „ale policejní prezident mi v červnu sdělil svůj úmysl v září skončit“.

Jan Kubice pro ČT

„V červnu jsem s panem policejním prezidentem zahájil řízení o odebrání osobního ohodnocení a pan policejní prezident mě přesvědčil o tom, že to je zbytečné, že tak jako tak v září stejně končí… Na tuto argumentaci jsem přistoupil a řízení jsem ukončil,“ řekl Kubice s tím, že se dohodli, že o tom zatím nebudou informovat.

Reakce Petra Lessyho

„Pro mě to bylo velikým překvapením, protože když jsem naposledy s panem ministrem jednal, kdy se mnou chtěl končit řízení ve věcech služebního poměru o odebrání osobního příplatku, tak jsem ho upozornil na poměrně zásadní věc, že ředitel bezpečnostního sboru jako jediný podle zákona nepodléhá služebnímu hodnocení, na základě kterého se odebírá osobní ohodnocení. Pan ministr pravděpobodně moje námitky uznal, proto toto řízení ukončil.“


Kubice v ČT řekl, že o dohodě s Lessym nemá žádné důkazy. Údajně se spolu domluvili, že si informace o plánovaném odchodu policejního šéfa nechají pro sebe až do září, kdy všechno oznámí sám Lessy. Případné odvolání policejního prezidenta je prakticky nemožné. Musí buď odstoupit sám, nebo být důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu.

Ministr vnitra televizi řekl, že se písemně Lessyho zeptal, zda se objevily snahy o zmanipulování trestního řízení v případu CASA. „Minulý pátek mi pan policejní prezident zaslal elektronickou poštou vyrozumění, že vyšetřování postupuje v rámci plánu a pod dozorem státního zástupce. To znamená, že vyšetřování není žádným způsobem ovlivňováno,“ uvedl.

Nečas: Lessy se pohybuje jemně za hranou

Šéf opozičních poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc prohlášení premiéra vnímá jako pokus odstranit policejního prezidenta. „Je nepochybné, že premiér Nečas teď nakročil cestu k tomu, aby se pokusil odstranit policejního prezidenta, který má důvěru veřejnosti, ale nemá důvěru vládních kruhů možná právě proto, že policie začala zasahovat do nejvyšších pater politiky,“ komentoval Tejc dnešní slova předsedy vlády na adresu Petra Lessyho.

Podobně se vyjádřil i místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek: „Není normální, aby představitelé exekutivy měli tak silné výroky na adresu policejního prezidenta, notabene v souvislosti s tím, že policie se věnuje živým kauzám, které souvisí s vládní koalicí,“ komentoval situaci kolem Lessyho.

Premiér Petr Nečas (ODS)

„Já musím říci, že postupu pana policejního prezidenta v posledních dvou týdnech příliš nerozumím, respektive bych řekl, že se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře. Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického, nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestu politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné.“

Nečas již v sobotu pro Právo řekl, že chování pana policejního prezidenta vzbuzuje řadu otazníků. Lessy se během pátečního jednání sněmovního bezpečnostního výboru ostře střetl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) kvůli jejich vzájemnému telefonátu ohledně vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA. V něm údajně Kalousek prohlásil nevhodné výroky týkající se policie, což on popírá. Sám Nečas posléze záležitost komentoval, že jde o „tvrzení proti tvrzení“.

Lessy poté v neděli vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická. Lessy uvedl, že jeho úkolem je i obrana policejního sboru, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost. Policie podle něj nyní stojí „na ostří nože“ a může se rozhodovat o její další nezávislosti. 

Kalouskův telefonát možná slyšel jeho tiskový mluvčí

Spor Kalouska s Lessym může rozseknout ministrův tiskový mluvčí Ondřej Jakob, který je podle serveru Týden.cz jedním ze dvou dosud utajených svědků místopředsedy TOP 09. Lessy už dříve řekl, že klidně půjde na detektor lži, ministr zase tvrdil, že má na rozhovor s policejním prezidentem dva svědky. Lessymu totiž volal z auta cestou na Velehrad. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Je na panu ministrovi, aby jména svědků zveřejnil, až bude chtít,“ řekl serveru Jakob. Cokoli odmítl komentovat i Kalousek. „Mí svědci nemají imunitu ani nejsou členy vlády. Nevystavím je mediálnímu tlaku ani policejní šikaně, jaké jsem vystaven sám,“ řekl pouze.


Za policejního prezidenta se postavila Unie bezpečnostních složek, která na jeho podporu sepisuje petici. Podepsaly ji už stovky policistů. Údajnému nátlaku na policii se bude Poslanecká sněmovna věnovat znovu ve středu. To Nečasovu vládu čeká už čtvrté hlasování o nedůvěře - kvůli tomu, že premiér odmítá Miroslava Kalouska odvolat.