Maturity budou mít jen jednu úroveň, slohy opraví školy

Praha – Maturitní zkoušky budou mít i nadále státní část. Od příštího roku budou mít už jen jednu úroveň, odpadne tak rozdělení na základní a vyšší úroveň jako v předchozích dvou letech. Pro příští dva roky se bude povinně maturovat ze dvou předmětů - z českého jazyka a z cizího jazyka nebo matematiky. Slohové práce z češtiny se nově budou hodnotit přímo na školách. Změny představil ministr školství Petr Fiala, který po řadě problémů a chyb žádal, aby byly zkoušky levnější, jednodušší a lidštější. Podle Fialy díky změnám školství ušetří desítky milionů korun.

Nově by tedy měli stejné testy a písemky skládat gymnazisté i učni, kteří absolvují zkoušku dospělosti na nástavbě. „Já si myslím, že to bude spíš blíže té současné nižší úrovni než té vyšší,“ řekl člen pracovní skupiny a ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší. Studenti nastupující v září do posledních ročníků tak opět nebudou vědět, co je u maturit čeká.

Pro příští dva roky by měly zůstat povinné jen dva předměty, jedním bude čeština, druhým cizí jazyk nebo matematika. Původně měly být od příštího roku povinné předměty tři, do výběru měla přibýt informatika a společenskovědní základ.

Zkouška z českého jazyka a literatury bude mít tři části - didaktický test, který bude centrálně zadáván a hodnocen jako dosud, a písemnou a ústní část, které budou hodnoceny na školách. Zadávání a hodnocení písemné práce a ústní zkoušky bude upravovat speciální metodika. Termín státních maturit se také posune tak, aby studenti dostali výsledky i vysvědčení co nejdřív. Uvedené změny mají platit pro nadcházející dva roky, poté se uvidí, co dál.

„Já věřím, že se nám těmito opatřeními podaří obnovit důvěru v tento typ státní zkoušky,“ uvedl Fiala, proč po dvou letech od spuštění chystá revizi maturit. Maturity se letos potýkaly s problémy při testech z matematiky a hodnocení písemných prací z češtiny.

Studentům vadil u letošních zkoušek hlavně nový způsob hodnocení písemných prací, které opravovali externí hodnotitelé. Od příštího roku by ale měly slohové práce opět opravovat učitelé na školách, hodnocení by mělo být srozumitelnější. Maturity poznamenaly i příliš těžké testy z matematiky, výsledky se poté musely zmírňovat.

Odvolání podalo osm tisíc studentů

U zkoušek letos neuspělo na dvacet tisíc studentů, odvolání podalo osm tisíc. Šance na zvrat ale byla malá. Podle předběžných výsledků vyhověl Cermat jen necelým deseti procentům žádostí. Výsledky všech odvolání zveřejní v následujících týdnech. Někteří studenti ale už teď zvažují podání stížnosti k ombudsmanovi nebo žaloby.

Změny Fialovi navrhla čtrnáctičlenná skupina odborníků, její doporučení chce respektovat. „Činnost skupiny je velmi věcná, pracovní, kompetentní a jsem přesvědčen, že všem záleží na co nejlepším výsledku,“ řekl ministr. V odborné skupině zasedli například ředitel soukromého pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší, senátor a dlouhodobý kritik maturit Marcel Chládek (ČSSD) nebo Ondřej Hausenblas z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Ti mají navrhnout i změny maturit od roku 2015.

Výsledky finančního auditu budou v sprnu

Fiala už zadal finanční audit maturit, výsledky by měly být v srpnu. Kvůli řadě problémů s letošními maturitami odvolal už dříve z funkce šéfa maturitního centra Cermat Pavla Zeleného. „Cermat se nadále musí řídit platnou legislativou. Ve chvíli, kdy navrhované změny projdou celým legislativním procesem, stávají se samozřejmě určující i pro Cermat a přípravu maturit ve školním roce 2012/2013,“ reagoval na navržené změny nově pověřený šéf centra Jiří Zíka.