O gripeny se bude hrát do listopadu, Nečas nehodlá ustupovat

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) má od vlády čas na jednání o gripenech se švédskou stranou do konce listopadu. Podle ministra nelze souhlasit se zatím poslední nabídkou Švédů na pokračování pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen. Vondrův resort ke stejnému datu připraví i návrh parametrů pro případné otevřené výběrové řízení na nadzvukové stíhačky. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že ČR není v situaci, kdy by se při jednání o dalším pronájmu stíhaček pod tlakem rozpočtových problémů musela podvolit postoji švédské strany.

Nečas připomněl „stíny korupce“ nad gripeny i rozhodnutí Prahy jednat exkluzivně. Přesto je podle něj postoj Švédů „překvapivě nevstřícný“. „Nejsou v situaci, aby tímto způsobem tlačili na vládu České republiky,“ zdůraznil Nečas. Postoj švédské stany podle něj může mít ten dopad, že smlouva bude ukončena a bude rovnou vypsáno výběrové řízení. Premiér si nedovede představit armádu bez vlastních stíhaček, nemusí to ale podle jeho slov být gripeny.

„Jsem přesvědčen o tom, že poslední nabídka není ve stavu, kdy by na ni měla česká strana přistoupit,“ míní Vondra. Podle informací deníku Právo nechtějí Švédové slevit ze dvou miliard korun ročně za pronájem strojů. Ministr obrany ale detaily neukončených jednání neodkryl; připomněl, že na funkci velvyslance při NATO odchází jeho první náměstek Jiří Šedivý, který dosud za českou stranu vyjednávání vedl. „Vyjednávací tým bude mít nového šéfa, v jednáních budeme pokračovat a uvidíme na konci listopadu,“ podotkl.

Ministr obrany Alexandr Vondra:

„Poslední nabídka švédské strany prostě není ve stavu, aby na ni česká strana měla přistoupit…“

Čtrnáct stíhaček gripen stojí Česko ročně 2 miliardy korun. Podle ministerstva je to moc a ve smlouvě o prodloužení pronájmu chce vyjednat co největší slevu. Jenže Švédové jsou ochotní slevit jen minimálně.

Švédi nejspíš sázejí na to, že Česko nemá dost peněz na vypsání nového tendru a prodloužení pronájmu bude nutně potřebovat. „Všechny možnosti jsou otevřeny, a to včetně varianty nulové, to znamená nepokračovat v nadzvukovém letectví,“ poznamenal v únoru Vondrův náměstek Jiří Šedivý.