L-159 se kvůli nedostatkům letadel CASA vrací do ČR

Praha – Česká republika dostane zpět jeden dvoumístný letoun L-159. Konsorcium EADS stroj vrací jako kompenzaci za nedostatky kolem dodávky letadel CASA. Česko tři letadla od konsorcia koupilo, čtvrtý stroj vyměnilo za čtyři bitevníky z produkce Aera Vodochody. Podle dřívějšího vyjádření generálního štábu armáda dvoumístné podzvukové stroje potřebuje pro výcvik pilotů.

„Letoun L-159 bude na základě lednové dohody o narovnání mezi Ministerstvem obrany ČR, společností Omnipol a EADS vrácen zpět do České republiky. Jedná se o část kompenzace za nesplnění závazků plynoucích ze smlouvy na nákup letounů CASA pro Armádu České republiky,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl.

U letounů CASA se v průběhu používání vyskytly některé problémy, například na navigačních a spojovacích systémech. Uvedené potíže již byly odstraněny. Testováním ale opět neprošel systém ochrany proti naváděným raketám, známý pod zkratkou DAS. Plným fungováním systému přitom ministerstvo podmiňuje nasazení strojů v Afghánistánu.

Podle dřívějších informací deníku E15 by obrana mohla získat ještě další bitevník L-159 kvůli údajným průtahům s reklamací španělských dopravních letadel. Pro ministerstvo je podle deníku tato forma výhodná mimo jiné proto, že stejně jako u první dohody ze začátku roku dostane verzi L-159 T1, která je určena k výcviku, a ušetří tak za přestavbu jednomístného bitevníku na dvoumístný.

Vydáno pod