VZP vypověděla smlouvy s provozovatelem IZIPu

Praha - Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák vypověděl všechny smlouvy s provozovatelem elektronických zdravotních knížek IZIP. Píše to server Aktuálně.cz. Skončila přitom taky spolupráce na provozování portálu, který sice pojišťovna vlastní, ale bez souhlasu IZIPu s ním nemůže pracovat. Firma teď chce svoji část systému VZP odprodat.

VZP zatím neví, kdo bude portál od roku 2013 provozovat. Od roku 2008 do portálu investovala skoro 300 milionů korun. Bez souhlasu spoluvlastníka ho nesmí ale nijak pozměňovat či vylepšovat. Každý měsíc stojí provoz portálu pojišťovnu 700 tisíc, píše server.

„Od samého začátku jsme upozorňovali, že je to riskantní krok, protože portál je věc, která může významným způsobem narušit nebo i úplně ochromit provoz VZP,“ řekl ČT místopředseda správní rady VZP Jiří Běhounek (ČSSD). Kvůli řešení problémů s portálem a elektronickými knížkami se houpe židle pod ředitelem VZP Pavlem Horákem, který je pod smlouvami s IZIPem podepsán. O jeho osudu zřejmě rozhodne kontrola z ministerstva zdravotnictví.

Na ukončení projektu IZIP se dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS) po kritice jeho neprůhlednosti. Za téměř dvě miliardy korun prý občanům nic nepřinesl. Správní rada VZP pak uložila řediteli VZP Pavlu Horákovi, aby k 30. červnu smlouvy vypověděl. Výpovědi byly podány, vyprší 31. prosince. Podle právníků lze výpovědi zrušit i v poslední den jejich platnosti.

Pojišťovna tvrdí, ze by se IZIP vyplatil. Ministerstvo nesouhlasí

Podle pojišťovny mohly elektronické zdravotní knížky ušetřit přes dvě miliardy ročně. VZP vychází z půlročního pilotního projektu, který proběhl ve dvou krajích – Karlovarském a na Vysočině. Podle Hegerova ministerstva ale získané údaje prospěšnost IZIPu nedokazují.

„Výsledky pilotních projektů svědčily o tom, že praxe zapojené do projektu by v celoročním vyjádření vykázaly celoroční úsporu převyšující 200 milionů korun,“ tvrdí ředitelka komunikace VZP Anna Veverková. Takové číslo vykazuje zkušební provoz v krajích, které mají v součtu něco přes osm set tisíc obyvatel. Kdyby IZIP fungoval stejně v celé republice, mohl by podle pojišťovny údajně ročně ušetřit až dvě a půl miliardy.

Ministerstvo zdravotnictví ale výpočtům VZP nevěří. „Je velice smutné, že tak úžasný projekt již neprokázal svou životaschopnost v uplynulých letech,“ říká náměstek ministra financí Petr Nosek.

Thomas Ladner
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Kvůli ukončení IZIPu hrozí Česku arbitráž

Správce 49 procent akcií IZIPu Thomas Ladner uvedl, že nemůže vyloučit mezinárodní arbitráž proti České republice. Menšinový akcionář IZIPu totiž zásadně nesouhlasí s ukončením projektu. Firma eHI eHealth International dokonce označuje zastavení projektu za nezákonné a obviňuje správní radu VZP, že ji zastavením projektu internetových zdravotních knížek výrazně poškodila.

Podle právního zástupce společnosti eHI eHealth International Thomase Ladnera se do konce září povedou „přátelské debaty“ a budou předkládat argumenty. Pokud neuspějí, zváží právní kroky. „Nemohu vyloučit arbitráž, ale věřím v sílu racionálních argumentů. VZP vložila do projektu za deset let 1,5 miliardy bez DPH. Když podpoří plošné využití, ušetří české zdravotnictví každý rok dvě miliardy,“ dodal.