Armáda musí šetřit, zbaví se důstojníků

Praha - Armádu čeká snižování počtu důstojníků ve štábech, včetně generálního štábu v Praze. Velitelská struktura se má zeštíhlit. Reorganizace se nedotkne bojových jednotek. Podle náměstka ministra obrany Jiřího Šedivého by peníze ušetřené za byrokracii měly jít právě do bojových jednotek. Počty zaměstnanců se mají snížit v celém obranném resortu. Existuje i plán na reorganizaci ministerstva obrany, která se dotkne také civilních zaměstnanců.

„Úplně prvním pravidlem je, že se to nesmí dotknout výkonných složek bojových sil. Naopak úspory z omezení 'byrokracie' by měly být, pokud je to možné, využity pro rozvoj složek výkonných,“ řekl Šedivý. V médiích se před časem hovořilo o nutnosti propustit až několik tisíc vojáků. Náměstek ministra obrany takové informace označil za přehnané.

„Vlastně je to svým způsobem určitá reorganizace, která se týká zejména armády a generálního štábu, ale také máme připravenu obdobnou reorganizaci samotného ministerstva obrany,“ uvedl Šedivý. Měly by například vzniknout samostatné agentury pro personalistiku, nakládání s majetkem, logistiku. Samostatným by se měl stát také národní vyzbrojovací úřad. Podle náměstka je současná armáda dimenzována pro rozpočet ve výši zhruba 55 miliard ročně. Obrana přitom pracuje s výdaji okolo 40 miliard korun.

První náměstek ministra obrany Jiří Šedivý
Zdroj: ČT24

Vypsání nového tendru na stíhačky není nerealistické

Podle Šedivého je možná varianta vypsání nového výběrového řízení na ochranu vzdušného prostoru nadzvukovými stíhačkami. Česko by mohlo například získat modernizované létané stroje, kterých se nyní vlivem škrtů ve výdajích na obranu mnoho států zbavuje. Výsledkem nového tendru by však muselo být dlouhodobé řešení, podotkl Šedivý. Obrana bude do konce listopadu nadále jednat o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen se Švédskem. Ministerstvo požaduje slevy, nyní za nájem strojů platí téměř dvě miliardy ročně.

„Varianta (nového tendru) není vůbec nerealistická v případě, že švédská strana nedá pro nás uspokojivou nabídku,“ řekl Šedivý. Na trhu se stíhacími letadly je podle něj nyní přetlak, neboť řada států snižuje počty letounů v souvislosti s ekonomickou recesí.

Případné zavedení nových stíhaček do vojenského letectva by s sebou neslo určité počáteční náklady. Obrana proto v případě nového výběrového řízení prosazuje dlouhodobé řešení ochrany vzdušného prostoru. „V rámci dlouhodobého řešení se zaváděcí náklady dají rozložit v čase,“ vysvětlil Šedivý.

Premiér Petr Nečas v červenci uvedl, že ČR bude do konce listopadu jednat o prodloužení pronájmu gripenů se Švédskem, zároveň ale ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr. Předseda vlády podle svých slov švédskou stranu varoval, že její přístup k jednání o dalším osudu gripenů v českém vojenském letectvu je nevstřícný. Švédové poté uvedli, že o dohodu o prodloužení pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen stojí.