Kocourkova exmanželka stáhla žalobu, soud zastavil řízení

Praha - Bývalá žena někdejšího ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka vzala zpět svojí žalobu, kterou se po svém exmanželovi domáhala osmi milionů korun. Obvodní soud pro Prahu 6 tak zastavil řízení, kvůli němuž nesměl bývalý ministr od konce června disponovat svým majetkem. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Podle advokáta Kocourkové dospěla jeho klientka k závěru, že problémy s exmanželem nechce řešit prostřednictvím soudů.

Kocourková po svém bývalém muži chtěla polovinu ze 16 milionů, které před rozvodem její někdejší manžel skryl. Podala žalobu na neplatnost smlouvy o vyrovnání společného jmění manželů. Soudy také na její žádost vydaly předběžné opatření, kterým zakázaly Kocourkovi jakkoli nakládat s domem v Hostivici a bytem s garáží v Praze 6.

Kvůli milionům, které se Kocourek snažil skrýt nákupem akcií přes společnost Key Investments (KI) před bývalou manželkou, policie někdejšího ministra i jeho matku Jindřišku v květnu obvinila z poškozování věřitele. Hrozí jim až osmileté vězení. Policie však před nedávnem podle deníku Právo navrhla jejich stíhání zastavit. S obviněním totiž nesouhlasí Kocourková a poškozování věřitele patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání souhlasu poškozeného. Dozorující žalobce z Prahy-západ Zdeněk Matula návrhu zatím nevyhověl a uložil policii ho doplnit. Policisté se mají zabývat tím, zda se podmínka výslovného souhlasu se stíháním vztahuje i na případ již bývalých manželů.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty DNES o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností KI. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Odkud peníze pocházely, nyní zjišťuje protikorupční policie.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.