Po registrovaném partnerství touží v Česku víc gayů než leseb

Praha - Registrované partnerství uzavřelo v Česku už 1 390 dvojic gayů a lesbických žen. Homosexuální páry se mohou v ČR „brát“ celkem šest let. Po registrovaném partnerství touží přitom víc muži než ženy. Za celou tu dobu se rozpadlo pouze kolem 130 partnerství. Jen letos v prvním pololetí se nechalo registrovat již 102 párů.

Adopci mají homosexuální páry stále zakázanou

Zákon o registrovaném partnerství začal v ČR platit od července 2006. O možnost uzavírat oficiální svazek usilovali aktivisté z organizací homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na pátý pokus, a to přes veto prezidenta. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Adopce ovšem zakazuje.

Od července 2006 do konce letošního června si své „ano“ řeklo 963 dvojic mužů a 427 párů žen. Nejvíc se partnerství uzavírala v Praze, kde jich bylo 446. Nejméně naopak dvojice k registraci směřovaly na Vysočině, kde vzniklo 18 svazků.

Sňatky homosexuálů
Zdroj: ČT24

Zhruba desetina partnerství nevydržela

Rozpadlo se kolem 130 partnerství. „Přesné číslo není jasné, protože Praha jako jediný kraj tento údaj bohužel neeviduje,“ uvedl aktivista Milda Šlehofer, který statistiku uzavíraných svazků od počátku sleduje a zaznamenává. Ve statistice má 68 mužských a 64 ženských partnerských dvojic, které se rozešly.

V Česku vzniklo také 132 partnerství, kdy jeden z dvojice pocházel z ciziny. Nejčastěji byli partner či partnerka ze Slovenska, evropských zemí či USA. Matriky registrovaly ale i lidi z Venezuely, Filipín, Kolumbie, Gruzie, Thajska, Číny či Ázerbajdžánu. V Česku se oficiálně na společnou cestu životem vydávají ale i celé dvojice ze zahraničí. „Zastupitelské úřady zemí, jejichž občané se u nás rozhodli do partnerství vstoupit, jsou v jednáních většinou vstřícné, a to dokonce často i v případech, kdy v jejich zemi není institut partnerství dosud legalizován,“ doplnil Šlehofer.

Homosexuálové
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Podle něj praxe ukázala, že se výhrady odpůrců partnerství nepotvrdily a svazky homosexuálů tradiční manželství či rodinu nijak neohrožují. Aktivista zdůraznil, že komunita neusilovala o lepší práva, než mají ostatní, ale o srovnání podmínek.

Homosexuálové platí daně stejně jako ostatní

Podle něj se „homofobní jedinci“ snaží veřejnost přesvědčovat o opaku a schovávají se přitom za umělý pojem homosexualismus. S tímto slovem přišel před rokem prezident Václav Klaus a dnes ho používají konzervativci, kteří protestují proti festivalu sexuálních menšin Prague Pride. „Právě zkušenost s gay a lesbickými páry dokládá, že účelová fakta uváděná údajnými bojovníky za tradiční hodnoty jen uráží většinu slušných leseb a gayů, kteří jsou poctivými občany a příkladnými lidmi ve svém okolí, řádně plní své povinnosti, platí daně a podílejí se plnohodnotně na kvalitě života s ostatními,“ uvedl aktivista.

Rozhovor s Kateřinou Saparovou (zdroj: ČT24)