Středními Čechami včera přešel takzvaný shelf cloud

Praha – Včerejší bouře ve středních Čechách inspirovaly některá média ke spekulacím o tom, jestli nešlo o takzvané supercely. Meteorolog Martin Setvák to ale v rozhovoru pro ČT24 zcela vyvrátil. Podle něj neměly bouřky v oblasti Prahy s tímto zvláštním meteorologickým jevem nic společného. Přes hlavní město dle jeho slov v ranních hodinách přecházel takzvaný shelf cloud. Jde o čelo vytékajícího studeného vzduchu z bouře, který před sebou hrne oblačnost.

Pojem shelf cloud vychází z anglického názvu, český ekvivalent neexistuje. „Je to jev, který se vyskytuje v nízkých hladinách. Přičemž supercelou se myslí speciální typ bouře, která se od normálních bouří liší tím, že má daleko silnější ustálenou cirkulaci. Ta jí umožňuje přežít daleko delší dobu než normální obyčejné bouře. Zatímco běžná bouřková buňka zpravidla žije třicet až padesát minut, supercela může dožívat až několika hodin,“ vysvětlil meteorolog Setvák.

Díky této vnitřní struktuře mohou podle něj supercely doprovázet nezvykle silné jevy. V hraničním případě to mohou být například tornáda nebo obří kroupy.

Martin Setvák, meteorolog:

„Pro vznik supercel musejí být splněny speciální podmínky, jako jsou charakteristické změny směru a rychlosti větru v nízkých hladinách. Shelf cloudy se mohou vyskytovat i na obyčejných bouřkách nebo studených frontách.“

Meteorolog v rozhovoru řekl, že i u nás máme již několik případů, kdy silnější tornáda byla vázána právě na supercelární bouře. „Kromě tornád bývají supercely doprovázeny kroupami větších rozměrů, krupobitím silné intenzity nebo přímočarým nárazovým větrem,“ dodal. Základním prostředkem, jak supercelu identifikovat, jsou prý radarová měření. Též na družicových snímcích se prý takové bouře dají občas poznat.

Rozhovor s Martinem Setvákem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod