Ideálním protijedem je v ČR nedostupný fomepizol

Praha - Aktuální počet otrav metylalkoholem a s nimi spojených závažných poškození zdraví a úmrtí je v České republice nejvyšší od konce 2. světové války, tvrdí předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně Petr Popov. Přitom léčba je velmi nákladná, z částky za jeden den pobytu na oddělení urgentní medicíny by se dala plně uhradit několikaměsíční odvykací léčba závislosti pro několik pacientů. Ideálním protijedem je v ČR nedostupný fomepizol. Právě ten do Česka přiveze lékař Erik Hovda z norského Toxikologického informačního střediska. Od výrobce dostal Hovda k dispozici dvacet balení, což by mělo stačit na léčbu nejméně pěti pacientů. Dalších 30 balení je z Norska.

Toxikolog Hovda přiveze fomepizol jako dar. Čeští lékaři jej totiž nemají k dispozici, protože podle informací serveru iDNES.cz stojí 200 tisíc korun. Tento protijed je možné podávat i diabetikům nebo lidem s nějakým orgánovým poškozením. Hovda má z Norska pomoci i svými zkušenostmi s pacienty otrávenými metylalkoholem, bude učit české laboranty novou analýzu krve. 

„Přivezli jsme několik balení z nemocnice v Oslu a nějaké nám věnuje výrobce, velmi úspěšně blokuje v játrech enzym, který rozkládá metylalkohol. Ten sám o sobě není jedovatý, při jeho zpracování ale vznikne kyselina mravenčí, která velmi jedovatá je,“ prohlásil Hovda z norského toxikologického informačního centra.

Lékař Erik Hovda:

„Problém s etanolem je, že je těžké to udržet na terapeutické úrovni - pacient bude opilý, většinou v bezvědomí a během léčby nastane mnohem víc potíží.“

Od výrobce dostal Hovda dvacet balení, což by mělo stačit na léčbu nejméně pěti pacientů. Dalších třicet balení pochází z Norska. „Pracujeme na tom, aby jich bylo ještě víc,“ konstatoval Hovda.

K diagnóze se používá dlouho známá metoda krevních testů. „My děláme to, že jednoduše měříme jedovatý produkt látkové výměny - měříme místo metanolu kyselinu mravenčí,“ dodal lékař. Pokud pacient výsledný produkt v krvi nemá, příčinou onemocnění není metylalkohol.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes odpoledne potvrdil, že přípravek je bezpečný a jeho jakost a účinnost je dostatečně doložena. O stanovisko požádal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), protože přípravek nemá v Česku registraci. Podle SÚKL je ale dostatečné, že je přípravek registrován v členském státě EU (Francie). Lék by tak měl být od pátku v nemocnicích. 

Rozhovor s Erikem Hovdou (zdroj: ČT24)

Šéf ostravského ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček se pozastavuje nad tím, že by Hovda měl české lékaře učit, jak léčit otrávené pacienty: „Pokud bych mohl odpovědět za odbornou společnost soudního lékařství a forenzní toxikologie, vyvolá tato informace určitě nejméně úsměv u všech těchto zúčastněných,“ komentoval Dvořáček v rozhovoru pro ČT informace o příjezdu norského toxikologa s tím, že metanol není pro české specialisty ničím složitým. Problém zároveň vidí spíše v tom, že lidé přicházejí pozdě. 

Popov: Může jít jen o špičku ledovce

Lékaři v posledních letech zaznamenali jen několik otrav metylalkoholem za rok. Nicméně otrav alkoholem (nejčastěji etylalkoholem) se objeví za rok několik set, aniž by to vzbudilo patřičnou pozornost. „Může to být shoda okolností, ale může to být také špička ledovce, projev problému vyvolaného alkoholismem,“ doplňuje Popov.

V České republice je dlouhodobě a trvale vysoká spotřeba alkoholických nápojů. Počet závislých na alkoholu stoupá.

Kdy a proč k otravám metylalkoholem dochází

K otravě metylalkoholem může dojít i nešťastnou náhodou u člověka, který se napije výjimečně. Více ohrožen je ale člověk, který alkohol konzumuje pravidelně, ve velkém množství, pije nekvalitní alkohol a alkohol neznámého původu. Lidé by se měli vyvarovat pít destiláty. U piva a vína je riziko otravy metylalkoholem minimální. Zde však hrozí riziko primární otravy etylalkoholem, je-li konzumované množství piva a vína velké. 

Prvními – nespecifickými - příznaky otravy bývají opilost, zánět a bolesti žaludku. Varovné signály se objevují někdy až po 30 hodinách: poruchy zraku, slepota, křeče, po nichž následují bezvědomí a smrt. Slepota může nastat již po požití 15 ml metylalkoholu, smrt po 30 až 240 ml. Poruchy zraku a v krajním případě i smrt způsobuje kyselina mravenčí, která se objevuje v krvi pacientů v pozdější fázi otravy. 

První pomoc: Etylalkohol podávaný ústy v množství 50–60 ml, což je asi 150 ml 40% destilátu. Hladinu alkoholu je třeba udržovat na 1,0 až 1,5 promile. Proto se dále podává zpravidla kontinuálně 5% etylalkohol v nitrožilní infuzi s pětiprocentní glukózou. Dostatečné dávky alkoholu v léčbě otravy metylalkoholem jsou však individuálně značně rozdílné. (zdroj: Zpráva pro média zpracovaná MUDr. Petrem Popovem, předsedou Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně)

Co je metylalkohol

Metylalkohol (methanol) je zdraví škodlivá toxická látka, která se vyrábí průmyslově a široce se využívá například jako rozpouštědlo, palivo, přísada do nemrznoucích směsí. Metylalkohol lze zjistit v poměrně nepatrných množstvích v ovocných pálenkách. V lihu získaném z brambor, obilí nebo cukerného roztoku nebyl metylalkohol dokázán vůbec.