Gauck o Lidicích: Přicházíme s respektem a lítostí vůči obětem

Lidice - Německý prezident Joachim Gauck jako první německá hlava státu navštívil Lidice. Chce tak vyjádřit respekt obětem lidického masakru. U hrobu zavražděných lidických mužů položil věnec společně s lidmi, kteří tragédii přežili, a poklonil se s nimi památce obětí. Stejný ceremoniál se uskutečnil u pomníku dětských obětí války, kde věnec společně s Gauckem položil Klaus.

Gauck je v roli prezidenta v Česku poprvé a už dopoledne uvedl, že je tu především kvůli návštěvě Lidic, jiná historická témata nechtěl otvírat. „Nechtěl bych tady hovořit o jiných věcech. Chtěl bych touto svou návštěvou Lidic vyjádřit respekt vůči obětem,“ uvedl Gauck. Pamětníci mají z návštěvy prezidenta velkou radost a jsou velmi vděční, že někdo z vrcholných německých politiků upřímně přiznal vinu za lidický masakr.

Ceremoniál provázela přísná bezpečnostní opatření

Prezidentskou návštěvu v Lidicích provázejí bezpečnostní opatření, která se patrně zpřísnila po nedávném incidentu v Chrastavě, kde muž z davu vystřelil na Klause z plastové pistole. Práci prezidentské ochranky sledoval například náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Novináři a návštěvníci mohli prezidenty spatřit jen ze dvou určených míst. Blízko se k nim nikdo nedostal. I přesto návštěvu sledovalo několik desítek lidí.

Joachim Gauck na návštěvě Česka
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Smutek nad oběťmi masakru již německý prezident vyjádřil prostřednictvím dopisu k 70. výročí vyhlazení Lidic a Ležáků svému českému protějšku. Uvedl v něm, že Německo si je vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. Připomněl odvahu Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších, kteří se podíleli na atentátu na zastupujícího řísského protektora Reinharda Heydricha.

Právě jeho smrt byla příčinou německé brutální odvety. „Jejich život a jejich odpor proti okupaci a brutální diktatuře jsou povzbuzením pro náš vlastní život. Svět potřebuje takové příklady,“ píše v dopise Gauck. Německý prezident své psaní uzavřel tím, že Češi a Němci jsou dnes partnery a přáteli ve svobodné Evropě, která se cítí zavázaná lidským právům a svobodě.

Gauck: Na minulost nesmíme zapomínat

Gauck se již několikrát nechal slyšet, že dějiny je třeba si připomínat a hledět na ně sebekriticky. Právě tento přístup mu pomohl vyrovnat se s minulostí své rodné země. V Česko-německé deklaraci v roce 1997 již vyjádřilo Německo lítost nad utrpením Čechů za druhé světové války. Naopak Česká republika projevila podobné gesto, když vyjádřila lítost nad bezprávím, které způsobilo nevinným lidem „poválečné vyhánění i nucené vysídlení sudetských Němců z Československa, vyvlastňování a odnímání občanství“.

Klaus zdůraznil, že k sudetoněmeckému tématu již nebude schopen říct nic nového. „Já mám strach, že já už k tomu nic zásadnějšího a nového říci nejsem schopen,“ uvedl Klaus. S německým prezidentem se ale shodli na tom, že vzájemné vztahy obou zemí jsou nejlepší v historii. „Nemáme pocit, že máme jakékoli vážné problémy,“ zdůraznil Klaus.