Ferda, nebo Pytlík? Váhal Nečas kvůli svému vzhledu s tykadly

Praha - Bývalý řidič Roman Smetana, jehož soud potrestal vězením za kreslení na billboardy politických stran, prošel v přestrojení za zvukaře do volebního štábu ODS. Pozornost kamer upoutal, až když se přiblížil k premiérovi Petru Nečasovi a několik minut s ním diskutoval. Premiér přiznal, že by Smetanu kvůli jeho jednání k soudu nepohnal. Premiér i jeho děti dokonce tykadla ocenili. Jen se nemohly rozhodnout, zda táta připomíná spíše Ferdu Mravence, nebo Brouka Pytlíka.

Smetana, který měl na sobě paruku a vybavení zvukaře, se Nečase několikrát ptal, jestli považuje za správné, že půjde do vězení za pokreslení politické reklamy. Ta by podle něj měla být prostorem, na němž se mohou občané vyjadřovat.

Nečas se Smetanou bez emocí diskutoval. Argumentoval tím, že soud považoval jeho čin za ničení majetku a jeho rozhodnutí musí jako každý občan respektovat. To, že ODS v regionu žádala Smetanu o náhradu škody, bylo podle Nečase zbytečné. Smetana uvedl, že si konfrontaci s premiérem zvolil proto, že ODS po něm jako jediná strana chtěla finanční náhradu. Rozhodnutí soudu prý považuje za špatné, nikoli politické. Výsledky voleb nejprve nechtěl hodnotit, pak uvedl, že „jeho srdce bije nalevo“, takže je raději, než kdyby vyhrála ODS.

Rozhovor Romana Smetany s Petrem Nečasem (zdroj: ČT24)

Nečas při rozhovoru se Smetanou:

„Pane Smetano, mě by v životě nenapadlo na vás podat žalobu, protože jste mi namaloval tykadla. Já jsem se dokonce sám sobě líbil, moje děti byly z fotografie s tykadly nadšeny, jedinou polemiku, kterou to u dětí vzbudilo, bylo, zda jsem více podobný Ferdovi Mravencovi, nebo Brouku Pytlíkovi.“

Odstrojený Roman Smetana
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Smetana, který měl nastoupit v pondělí do vězení, chtěl Nečase oslovit už v pátek v Rožnově pod Radhoštěm, kde premiér volil. Místo toho jej policisté v civilu zadrželi a předvedli na služebnu k výslechu. Nečas tak nerušeně odvolil. Smetana dnes novinářům řekl, že počítá s tím, že svůj trest nastoupí v úterý.

Vydáno pod