Podnikatelka Salačová chce nižší trest - na policii podrobně vypovídala

Praha – Podnikatelka Ivana Salačová, která podle policie předávala úplatky Kateřině Pancové a Petru Kottovi, začala podrobně vypovídat. Píše o tom deník Právo. Splnila tím požadavek státního zástupce Petra Jiráta, podle něhož jsou nové a zásadní informace podmínkou toho, aby mohla Salačová získat status tzv. spolupracující obviněné. To by pro ni mohlo znamenat výrazné snížení trestu.

„Mohu potvrdit, že jsme minulý týden oficiálně požádali o status spolupracující obviněné pro mou klientku. Ta vyhověla požadavku orgánů činných v trestním řízení a sama požádala o další rozsáhlou výpověď, která se již uskutečnila,“ cituje deník advokáta Salačové Vojtěcha Veverku.

Výpověď trvala osm hodin a Salačová se v ní věnovala hlavně zakázkám na rekonstrukci buštěhradského zámku a Gymnázia Hostivice. Podle Veverky popisovala více do hloubky roli jednotlivých aktérů v celé kauze. V této souvislosti prý nejčastěji padala jména Kateřiny Pancové a Petra Kotta. Ti a David Rath jsou poslední z obviněných, kteří zatím zůstávají ve vazbě. Přímá vazba mezi Rathem a Salačovou ale podle jejího advokáta nebyla. 

Právo také uvedlo, že Salačová zřejmě uvedla i nová jména lidí, kteří mohli být do trestné činnosti zapleteni. Hovořit měla o kladenském podnikateli Vladislavu Procházkovi. Jeho kancelář dělala původní dokumentaci na rekonstrukci zámku Buštěhrad, kvůli níž je stíhán také bývalý hejtman David Rath. V jaké souvislosti padlo Procházkovo jméno, ale není zatím jasné, píše deník.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Zda bude Salačová ve svém úsilí o spolupracující obviněnou úspěšná, záleží v tuto chvíli zcela na státním zástupci. Ten byl podle informací Práva její výpovědi osobně přítomen, aby ji poučil o všem, co institut obnáší.

Status spolupracujícího obviněného:

Relativně novou možnost vyměnit oficiální spolupráci s policií za trest mimo zákonnou sazbu si zřejmě jako první vyzkoušeli loni v lednu v Ústí nad Labem. Radimu Stolařovi, který pomohl usvědčit komplice v drogovém gangu, podle zákona hrozilo až 18 let. Nakonec odešel jen s pětiletým trestem. Podle státní zástupkyně totiž rozkryl celou trestnou činnost a napomohl k jejímu objasnění. „Byl ve výkonu trestu v zahraničí, takže tam o tom institutu věděl, a proto měl zřejmě k němu blízko,“ uvedl Stolařův právní zástupce Jiří Nedvědický.

Vydáno pod