Soud potrestal Smetanu podmínkou, případ ale bude řešit znovu

Olomouc – Olomoucký soud uložil Romanu Smetanovi za vyhýbání se vězení podmíněný trest. Ten mu uložil trestním příkazem bez nařízeného hlavního líčení – žalobce s tím ale nesouhlasí, podle něj je trest příliš mírný. Smetana se tak soudu nevyhne. Bývalého řidiče MHD potrestal soud za pomalování předvolebních plakátů, Smetana politikům dokreslovat tykadla. Do vězení měl nastoupit letos v březnu, policii se ale vydal až zhruba po měsíci.

„Obdrželi jsme trestní příkaz, kdy byl panu Smetanovi uložen podmíněný trest odnětí svobody. My s tím ale nebudeme souhlasit, dnes si podáváme odpor a věc půjde s největší pravděpodobností do hlavního líčení. Trest považujeme za mírný,“ uvedl státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Kouřil. Žalobce odmítl sdělit, zda bude požadovat přísnější podmíněný trest, nebo zda bude žádat trest nepodmíněný. "To si
nechám až na hlavní líčení," uvedl.

Za to, že se Smetana vyhýbal nástupu do vězení, na něj státní zástupce podal obžalobu kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí až tři roky vězení. Smetana se ale vězení vyhýbal ještě jednou, z věznice byl totiž předčasně propuštěn, nicméně na základě verdiktu Nejvyššího soudu se měl do vězení 8. října vrátit a odpykat si zbytek trestu – i tehdy se vydal policii až po týdnu a za toto jednání mu hrozí další potrestání. 

Smetana ve druhém případě dopředu avizoval, že do vězení v daném termínu nenastoupí, chtěl se však policii vydat ještě víkendovými volbami. Přímo ve volebním štábu ODS pak dokonce hovořil s premiérem Petrem Nečasem, nicméně policie neměla potřebné dokumenty. Nakonec ho tedy zatkla až další týden v Praze.  

Smetana odmítl veřejně prospěšné práce

Olomoucký okresní soud původně bývalého řidiče potrestal veřejně prospěšnými pracemi, měl také uhradit škodu za poničené billboardy. Smetana sice zaplatil, veřejně prospěšné práce však odmítl – právě proto ho pak soud poslal do vězení. Své vyhýbání nástupu trestu pak vysvětloval tím, že je prý nesmyslné, aby vůbec nějaký trest dostal, jelikož svým činem vyjadřoval své znechucení z politiky. 

Případem se zabýval kromě Nejvyššího soudu i prezident, jemuž Smetanovi příznivci podali žádost o milost – Václav Klaus jim ale nevyhověl. Smetana původně zvažoval, že podá kvůli svému případu stížnost i k Ústavnímu soudu. Nakonec to neudělá. Po internetu vzkázal, že je malá šance na úspěch a hrozilo by smetení ze stolu kvůli nevyužití všech opravných prostředků.

Vydáno pod