Pojišťovny mají finální plán změn, zruší se 6 tisíc lůžek

Praha – Zdravotní pojišťovny se dohodly s ministerstvem na podobě restrukturalizace lůžkové péče. Počet akutních lůžek se podle dohody sníží zhruba o 6 tisíc, péče ale není podle ministerstva ohrožena, úřad bude v budoucnu jen dohlížet na dostupnost služeb podle nařízení vlády. Zástupci pojišťoven rovněž zveřejnili seznam nemocnic, které získají dlouhodobý kontrakt na pět let. Smlouva na jeden rok se týká 12 nemocnic, během té doby má dojít k jejich transformaci.

„Máme na stole dohodu o tom, jakým způsobem budou pojišťovny postupovat. Především je zde seznam nemocnic, které se mohou těšit na dlouhodobější kontrakt s pojišťovnami na dobu pěti let,“ konstatoval náměstek ministra pro zdravotní pojištění Petr Nosek. Seznam představuje reakci na výzvu Krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů, který doporučil nemocnicím neuzavírat smlouvy s pojišťovnami na dobu kratší pěti let. Návrhy smluv podle Noska uklidní situaci v rámci zajištění akutní lůžkové péče na rok 2013.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák zdůraznil, že revize lůžkové péče vychází z rozsáhlé analýzy, která se týkala zhruba 2 200 lůžkových oddělení v ČR. „Taková inventura využití lůžkového fondu a poskytování zdravotní péče, věřím, že nikdy v minulosti provedena nebyla,“ míní šéf VZP. V příštím roce dojde ke snížení kapacity lůžek zhruba o 6 tisíc, u 12 nemocnic pak akutní péče se má transformovat na jiný typ péče. Podle Horáka zůstane i po změně v ČR kolem 50 tisíc lůžek.

Primář Ortopedické ambulance P-P Kliniky Kladno Tomáš Hudec: "Je to velká nejistota, hlavně pro pacienty. My jim nemůžeme vůbec slíbit, zda provést danou operaci nebo jakýkoli zákrok tady bude vůbec možné."

Stanislav Fiala, výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic: "Je to horší, než jsme očekávali. Žádná nemocnice by neměla přistoupit a čekáme, že nepřistoupí na smlouvu, která je kratší pěti let."

S nemocnicemi pojišťovny hodlají uzavírat tři typy smluv. Dlouhodobá představuje smlouvu na pět let, ta má být podepsána s většinou nemocnic. U střednědobých pak chtějí pojišťovny do tří let vyřešit strukturu péče některých oborů. Za krátkodobou považují pojišťovny smlouvu na jeden rok. „Tam dojde k útlumu lůžkové péče a k jejímu nahrazení jiným typem,“ zopakoval Horák s tím, že vymezený časový prostor má být dostatečný k transformaci. Představitelé krizového štábu tvrdí, že smlouva na půl roku nebo rok nemá valný význam, protože nemocnice nemají další existenci jistou.