Heger: Snížení úhrad léků je krajní řešení

Benešov - Elektronický předpis léků jako silný nástroj úspor ve zdravotnictví má být technicky vyřešen do konce roku. Plošné snížení úhrad léků pojišťovnami zůstává krajním řešením, uvedl na sjezdu České lékárnické komory ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Lékárníci poskytnou své odborné poradenství v předpisu léků pacientům; své služby ale chtějí zaplatit.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek představilo plán dočasně na jeden rok snížit úhrady za léčiva ze zdravotního pojištění. Pětiprocentní snížení úhrad má přinést až dvě miliardy korun systému zdravotního pojištění, který je v minusu.

Podle Hegera by jeho resort uvítal i větší spolupráci zdravotních pojišťoven s výrobci při uvádění vysoce inovativních léků s prokázanými účinky na trh. Možnost snížit úhrady léků ze strany zdravotních pojišťoven v řádu asi pěti procent je zatím jen teoretická. K tomuto kroku by ministerstvo prý sáhlo jen ve chvíli, kdy by se systém hospodaření zdravotnictví dostal do hluboké krize.

Snížení úhrad zaplatí zákazníci lékáren, míní viceprezident ČLK Stanislav Havlíček: „Pokud pojišťovny budou platit méně, pacienti budou platit víc a my budeme první, kdo jim to bude oznamovat. Jestliže platby za léky jsou 16 procent celkových výdajů, tak je možná na místě po desetiletích šetření v lécích najít ty vnitřní zdroje i v jiných segmentech.“

Možnost poradenství ze strany lékárníka pacientovi přinese podle prezidenta ČLK Lubomíra Chudoby úspory v řádu miliardy korun. Lékárník může posoudit, zda léky jsou kombinovatelné a ve správných dávkách. K tomu by lékárníci ale potřebovali přístup k datům o tom, které léky užívá. A přístup by měl umožnit právě nový systém. Nesmí tak pouze nahradit papírovou formu.

V zájmu by to mělo být jak ministerstva, tak pojišťoven, uvedl Chudoba. Podle něj totiž vede i k nepřímým úsporám, protože pacienti budou méně hospitalizováni, což potvrzují praxe ze zahraničí. Lékárníci ale za svou službu očekávají ohodnocení.

Lékárníci se potýkají se zpožďováním plateb

Systém zdravotního pojištění je v záporných hodnotách. Deficit podle ministra v roce 2010 činil kolem šesti až sedmi miliard korun. Letos by se systém měl dostat účetně na nulu. Schodek Všeobecné zdravotní pojišťovny se letos očekává kolem 0,8 miliardy korun.

Pavel Horák
Zdroj: Jůnek Tomáš/ČTK

Ministerstvo v uplynulém týdnu navrhlo ve snaze zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění 14 opatření, která vláda vzala na vědomí. Jedním z kroků je například ukončení proplácení zubních plomb. Lékárníci se každý měsíc potýkají se zpožďováním plateb, především od VZP. Její ředitel Pavel Horák argumentoval tím, že na začátku měsíce pojišťovna na účtu peníze nemá.

Pojišťovna podle Horáka v uplynulých třech letech hradila ztráty z rezerv, prodejů nemovitostí a propustila 800 zaměstnanců. „Zpoždění v platbách prostě budou, my už jsme vyškrabali všechno, co jsme mohli, a jiný prostor nemáme.“ VZP se podle něj snaží minimalizovat dopady na nejzranitelnější subjekty třeba i dělením plateb. „Ale ten nepoměr v systému je a zůstane v něm i příští rok, to je ta tvrdá stránka věci.“