ČSSD: Ve sněmovně se rýsuje koalice stran, které nechtějí předčasné volby

Praha - V Poslanecké sněmovně se podle ČSSD odehrává bazar s přeběhlíky a rýsuje se protivolební koalice stran, které si nepřejí předčasné volby. „Ukazuje se, že kongres ODS nic podstatného nevyřešil, protože v Poslanecké sněmovně v těchto hodinách ještě stále probíhá intenzivní pořizování přeběhlíků pro potřeby vládní koalice,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Pokud se vláda opře o další přeběhlíky, podle ČSSD dál znehodnotí politickou kulturu v zemi a pouze prodlouží svou agonii.

Ve středu bude sněmovna hlasovat o vládním daňovém balíčku, se kterým kabinet premiéra Petra Nečase spojil důvěru. Sociální demokraté avizovali, že chtějí vládě situaci co nejvíce ztížit. Všichni poslanci ČSSD proto budou přítomni a strana se nebude podílet na takzvaném párování, při němž se poslanec vládního a opozičního tábora domluví na omluvě ze schůze.

Vláda před zítřejším hlasováním získala podporu exministra školství Josefa Dobeše. Zbytek poslaneckého klubu VV ale trvá na zachování sazeb DPH na současných 14 a 20 procentech. Pokud se to podaří, mohly by VV podle svých lídrů balíček podpořit. Současná vládní verze ale počítá s DPH na úrovni 15 a 21 procent. Sociální demokraté Věcem veřejným vyčetli, že slevují ze svého odporu k daňovému balíčku a vyhýbají se předčasným volbám.

Předčasné volby vidí jako jediné řešení i komunisté. Stejně jako ČSSD oznámili, že v závěrečném hlasování nezvednou pro daňový balíček ruku a rovněž nebudou párovat vládní poslance.