Policie posílí přímý kontakt s občany

Praha – Nová organizační struktura policie počítá s navýšením policistů v přímém kontaktu s občany o 600 míst, počet řídících pracovníků klesne dohromady o 17 procent. S novou strukturou na rok 2013 seznámil novináře policejní prezident Martin Červíček. Šéf policistů také dodal, že na prezidiu ubude 113 míst.

Oproti počtům letos v srpnu stoupne počet policistů v roce 2013 o 300, na příští rok se tedy počítá s celkovým počtem 38 996 míst. „Početní stavy po určitém historickém vývoji letos a v příštím roce jsou zhruba na stejné úrovni. To znamená, že není plánovaný menší počet policistů, než ve skutečnosti byl v roce 2012,“ uvedl policejní prezident.

V příštím roce bude mít Policie ČR podle jeho slov poměr řídících a řízených policistů zhruba 1:12. „Myslím si, že jsme jedna z mála státních organizací, která to má takto nastaveno,“ prohlásil Červíček.

Policejní prezident Martin Červíček:

„Nedošlo k žádným nesmyslným rušením základních útvarů. Jestli někde došlo k nějakému slučování, vždy jsme tam nechali stejný fyzický stav policistů.“

K dispozici by měli mít policisté stejný objem prostředků jako loni, tedy zhruba 14,3 miliardy korun. „Jsem přesvědčen, že v současné době se jedná o reálné nastavení policie,“ shrnul Červíček plánované počty. Novou strukturu podle něho schválili i krajští policejní ředitelé.

Počty policistů v roce 2013:

  • Na policejním prezidiu - 486 míst
  • V republikových útvarech - 4 191 míst
  • V krajích - 34 319 míst