V rámci úspor armáda do roka zavře brány olomouckého velitelství

Praha – K 1. říjnu 2013 zruší armáda olomoucké velitelství společných sil. Místo něj v Praze vzniknou dvě menší velitelství pozemních a vzdušných sil, která bude administrativně podporovat generální štáb. Armáda si od kroku slibuje snížení počtu zaměstnanců velitelství, a tím i finanční úsporu.

Nové velitelství pozemních sil má zaměstnávat 50 lidí. Ve štábu vzdušných sil bude pracovat 57 lidí. Administrativní práci budou vykonávat zaměstnanci generálního štábu. Oproti tomu na velitelství v Olomouci je nyní zaměstnáno 250 lidí.

Podle mluvčí velitelství společných sil Jolany Fedorkové se dalo rozhodnutí očekávat, zástupce olomouckého magistrátu informace od armády ovšem nepříjemně překvapila. „Celou dobu jsme žili v představě, že bude zrušeno velitelství vzdušných sil a pozemních sil tady zůstane. Toto je špatný žert, budeme dělat vše pro to, abychom toto rozhodnutí zvrátili,“ řekl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach (TOP 09).

V rámci šetření také ozbrojené síly plánují v době míru nemít zcela naplněné kapacity některých útvarů. Místo vojáků někdy využije příslušníků armádních záloh, řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.  

Zároveň ale varoval před dalším propouštěním vojáků. Pro správné plnění všech úkolů podle něj armáda potřebuje minimálně 26 500 mužů a žen ve zbrani. Potom bude schopna řešit i souběh více bezpečnostních krizí. „My už je teď nemáme. Už nyní připouštíme, že nejhorší scénář nejsme schopni zajistit,“ podotkl Pavel.

Armádu do konce letošního roku podle něj opustí zhruba 500 lidí. Někteří půjdou do penze, jiní odcházejí z dalších důvodů. Podle dřívějších informací bude mít armáda v příštím roce 23 681 tabulkových míst pro vojáky, v roce 2014 pak klesne počet míst na 21 782.

Snižování stavů čeká i šarže. Počet generálů se sníží o devět, vyšších důstojníků bude o 297 méně a nižších důstojníků o 270 méně než nyní. Armáda se tak přiblíží plánovanému poměru důstojníků, praporčíků a mužstva. Důstojníků má nyní více.