Smlouva na nové stíhačky ukáže, že umíme být úsporní, doufá Vondra

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se necítí zodpovědný za kauzu ProMoPro, uvědomuje si ale, že tento případ nepoškodil jen jeho osobně, ale i celou ODS. Proto doufá, že nová smlouva na zajištění obrany českého vzdušného prostoru ukáže, že se mu podařilo změnit hospodaření ministerstva obrany k lepšímu a že dnes ministerstvo dokáže uzavírat efektivní a úsporné smlouvy.

Aktuální otázkou, kterou musí v současné době ministerstvo obrany řešit, je budoucí podoba českého stíhacího letectva. Důležité rozhodnutí, že si Česká republika stíhací letectvo udrží, už padlo. Podle Vondry je to zásadní nejen proto, že Česká republika musí plnit své závazky k NATO, stíhačky potřebuje česká armáda například i kvůli vzdušné obraně jaderných elektráren. Teď ale musí ministerstvo rozhodnout, jakým způsobem bude Česká republika svůj vzdušný prostor bránit. První možností je prodloužit stávající smlouvu na pronájem gripenů, existuje ale i varianta, podle níž by Česká republika uzavřela smlouvu úplně novou.

Česká armáda se přitom netají tím, že je se švédskými stíhacími letadly velmi spokojená, což podle Vondry může vyjednávací pozici České republiky poněkud ztížit. Exkluzivní vyjednávání se švédskou vládou už probíhají, podle Vondry bude ale pro konečné rozhodnutí nejdůležitější ekonomická výhodnost. „Chci ukázat, že to umíme dělat efektivně a úsporně,“ řekl ministr obrany.

Dva Vondrovy neúspěchy: ProMoPro a senátní volby

Přestože v kauze ProMoPro, při které stát zaplatil zbytečně navíc stovky milionů korun za ozvučení konferencí při českém předsednictví EU, není Vondra účastníkem procesu, a to ani jako obžalovaný, a dokonce ani jako svědek, cítí se za ní politicky zodpovědný. O odstoupení by Vondra, který byl v době případu ProMoPro jako vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za předsednictví a zakázky s ním spojené, ale uvažoval až v případě, kdy by byl někdo z jeho spolupracovníků odsouzen.

Naopak ze svého neúspěchu v senátních volbách už Vondra důsledky vyvodil, na kongresu ODS nekandidoval na žádnou vedoucí funkci. „Pro mě to byl důležitý signál,“ uvedl Vondra. O čem ale Vondra rozhodně neuvažuje, je opuštění domovské strany ODS. „Dokud tu bude ODS, tak já budu v ODS. Pro mě je ten pravicový postoj dlouhodobou věcí,“ řekl Vondra.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)