Pokutu za mlčení o NKÚ Dohnal platit nemusí. Možnost návratu se otvírá

Praha – Městský soud v Praze zrušil pokutu, kterou dostal bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal za to, že odmítl vydat sněmovnímu kontrolnímu výboru podklady pro audit v hospodaření úřadu. Padesátitisícovou pokutu Dohnalovi udělil sám kontrolní výbor a potvrdilo ji plénum sněmovny i soud. Dohnal následně musel úřad opustit. Podle jeho advokáta se ale nyní otvírá možnost pro jeho návrat do čela NKÚ; Dohnal zároveň s největší pravděpodobností zažádá o obnovu procesu, v jehož důsledku byl sesazen.

Na počátku případu stála stížnost vůči hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou předložilo samo širší vedení instituce. Sněmovna se po upozornění kolegia NKÚ následně rozhodla tamní poměry zkontrolovat, Dohnal jim ale odmítl vydat potřebné podklady. Případ se projednával téměř rok, podle poslanců Dohnal porušil zákon o státní kontrole; tím, že výboru odmítl předložit požadované podklady, jim totiž měl kontrolu znemožnit. Za tento krok ho následně pokutovali.  

Dohnal se proti pokutě obrátil na soud, ten ji v odvolacím řízení letos v únoru potvrdil. Dohnal také za své odmítání vydat sněmovně požadované podklady inkasoval od městského soudu osmiměsíční podmínku. Kvůli ní také musel svou pozici opustit.

Městský soud nyní pokutu zrušil, sněmovna podle něj nezdůvodnila, proč se k padesáti tisícům přiklonila. „Městský soud v Praze nijak nezpochybňuje oprávnění uložit prezidentovi NKÚ pokutu, vada zrušeného rozhodnutí ale spočívá v tom, že sněmovna nijak nezdůvodnila její konkrétní výši - tedy proč byl bývalý prezident NKÚ sankcionován zrovna maximální částkou,“ uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Podle ní tak bude nyní na dolní komoře Parlamentu, aby v novém projednání výši pokuty dostatečně zdůvodnila.

Podle Dohnalova advokáta je cesta k rehabilitaci volná

Dohnalův advokát Václav Vlk v dnešním verdiktu spatřuje možnost klientovy rehabilitace. Podle Vlka byl totiž stíhán a odsouzen za to, že odmítl vydat dokumenty opakovaně. A právě rozhodnutí správního soudu o zrušení pokuty má tak vliv i na jeho odsouzení.

„Já se domnívám – a to rozhodnutí musím samozřejmě pečlivě prozkoumat – že jsou splněny podmínky pro to, aby bylo obnoveno trestní řízení, kterým byla ukončena činnost pana inženýra Dohnala jako prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a že je možné, že trestní rozhodnutí na základě tohoto již pravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze bude zrušeno,“ uvedl Vlk pro ČT24.

Václav Vlk:

„Když nebude pokuta, nemělo být ani trestní stíhání.“

Vydáno pod