Vězni o razii ve Valdicích věděli, Blažek chce viníka

Praha - O razii ve valdické věznici se tamní vězni dozvěděli předem. Většina předem vytipovaných skrýší, kde měly být schované mobilní telefony a dokonce zbraně, tak byla prázdná. Únik informací prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, prošetřit ho hodlá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jedním z lidí, na které se zaměřila, je i bývalý ředitel vězeňské služby Jiří Tregler. Ten ve středu rezignoval, oficiálně z osobních důvodů. Informaci přinesl deník Právo.

„Razie byla prozrazená, potvrdili to i sami vězni, že věděli o tom, kdy se to uskuteční,“ řekl deníku důvěryhodný zdroj z justičního prostředí. O plánované akci přitom věděl jen úzký okruh lidí z vedení vězeňské služby i samotné inspekce. Jedním z nich byl právě Tregler. „Vždy jsem pouze plnil své povinnosti ve funkci generálního ředitele podle nejlepšího vědomí a svědomí a v souladu s právní úpravou,“ reagoval na podezření, že to byl právě on, kdo zásah prozradil.

Podle Práva byl Tregler ke svému odchodu z funkce v podstatě donucen. Zdroje deníku ale uvádí, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ho stejně chystal odvolat. Údajně mimo jiné proto, že mu o razii ve Valdicích neřekl, a také proto, že chtěl kabinet žádat o peníze, které ve vězeňství chybí.   

Ministr Pavel Blažek pro ČT:

„Samozřejmě to nechám prošetřit. Pokud by to bylo známo dopředu, musí se prošetřit, kdo je za to odpovědný.“

Reportáž Terezy Kručinské o zátahu ve Valdicích (zdroj: ČT24)
Vydáno pod