Do Vánoc se dny nerozjasní. Ani sněhem

Praha – Až do vánočních svátků přikryje většinu České republiky zatažená obloha, občas zaprší, přes den bude okolo pěti stupňů Celsia. Se sněhovými radovánkami se příliš počítat nedá, bílou pokrývku lze očekávat jen ve vyšších polohách a i tam zřídka. Měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) poukazuje na to, že teploty pro dané období budou celkově průměrné, srážek ale bude méně než obvykle.

Do konce listopadu zůstane obloha zatažená kvůli inverzi, oblačnost se protrhá jen výjimečně. Občas zamrholí, pošmourno doplní mlhy. Koncem měsíce má přijít více srážek, na horách sněhových. Denní maxima přitom vystoupají na pět až deset stupňů, v noci pak na šest až nulu. Koncem příštího týdne může přituhnout i na minus tři stupně.

„Předpokládáme převážně oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh přechodně srážky sněhové. Ojediněle mlhy,“ uvádí předpověď na prvních deset prosincových dní. Začátek adventu přinese také ochlazení, přes den bude jen nula až pět stupňů, v noci se ochladí až na minus tři, při vyjasnění až minus šest stupňů.

Také od 11. prosince až zhruba do Vánoc očekávají meteorologové déšť, mrholení a od vyšších poloh přechodně sněžení. Denní maxima zůstanou na nule až šesti stupních, noci už ale opanují mrazy. Při vyjasnění se ochladí až na minus osm, jinak dva až minus čtyři stupně.