Soud poslal mladíka kvůli střelbě v Modřanech na 15 let do vězení

Praha – Městský soud poslal 28letého Jindřicha Pirnera na 15 let do vězení kvůli dvěma pokusům o vraždu. Mladík podle kriminalistů loni střílel v Modřanech, když byl pod vlivem drog a alkoholu, a zasáhl čtyři lidi. Všichni skončili v nemocnici s lehkým zraněním. Rozsudek není pravomocný, jeho advokát se proti němu odvolal.

Mladík prý do Modřan vyrazil kvůli nákupu marihuany od známého. S sebou si vzal malou pistoli, kterou našel v pozůstalosti po dědovi – domníval se ovšem, že zbraň vydává pouze zvuk a že jde o varovnou zbraň. Později se ale ukázalo, že šlo o malou kapesní pistoli Walther ráže 6,35 milimetru, která může na krátkou vzdálenost člověka i zabít.

První konflikt údajně nastal, když po Pirnerovi nějaký mladík chtěl cigaretu a byl agresivní. Mladík ho odmítl a pokračoval v chůzi, přičemž se podle jeho verze za ním chlapec ještě s dalším vydali. Když se později ohlédl, u jednoho z nich prý zahlédl záblesk zbraně, proto tím směrem vystřelil a utekl. 

Poté, co koupil drogu v restauraci, ho prý dealer pozval na grilování. Pirner tvrdí, že od určité chvíle má „poruchu paměti“. „Najednou jsem na kopečku u toho cvičiště, dole na mě řvou, ať odejdu, nechápal jsem proč a co jsem jim udělal. Znovu jsem vytáhl zbraň a vystřelil varovně do křoví, ale bohužel tam seděly ty dívky,“ řekl soudu při předchozím jednání. Pak k němu prý přiběhli lidé, zneškodnili ho a drželi až do příjezdu policie. 

Podle soudu střílel mladík do lidí bez jakéhokoliv varování – prý se prokázalo, že nikdo z poškozených ani svědků nevyvolal žádnou příčinu k útoku. Projektilem zranil celkem tři lidi, mladíka v podchodu, dívku na cvičišti a dalšího mladíka, který se Pirnera snažil s ostatními zneškodnit. Pirner se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, soud vyhověl jeho žádosti o jednání bez něj. V současnosti se léčí na psychiatrii a podle advokáta nejméně jednu z obětí střelby finančně odškodnil.

Soud se také zabýval otázkou, jestli má Pirnera v jednom případě uznat vinným z dokonané vraždy. Mladík, kterého Pirner údajně postřelil při prvním incidentu, totiž po několika měsících zemřel. Soudní znalec ale uvedl, že nelze s jistotou tvrdit, že se tak stalo v důsledku zmíněného konfliktu.