Zneužitá občanka může být pro původního majitele peklo

Praha - Nahlášení ztráty nebo krádeže dokladů na policii nemusí vždy znamenat, že jejich původní majitel nebude mít problémy. Petr Jelínek už osm let musí při každé policejní kontrole vysvětlovat, že není tím, kdo na jeho ukradený doklad spáchal trestný čin. Zhruba čtyřicetkrát už kvůli tomu skončil na služebnách. Po člověku, který se za něj vydává, navíc policie už několik let marně pátrá.

Naposledy skončil Petr Jelínek na služebně letos v říjnu. „Vylezl jsem z auta a popisoval jsem jim ten problém… Jeden určitě vytáhl pistoli, na ostatní jsem nekoukal, a už měl připravené, ať dám ruce na kapotu,“ popisuje svůj zatím poslední zážitek. Po dvou hodinách vysvětlování na služebně ho policisté bez omluvy pustili domů: „V dešti mě vykopli před služebnu… Ještě mi řekli, že si na ně můžu stěžovat.“

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

„Kontrolující policista v tu chvíli nemá stoprocentní jistotu, zda před ním stojí osoba, která se prokazuje odcizeným občanským průkazem, nebo je to osoba přímo pána, který doklad ztratil,“ hájí postup policie mluvčí Jan Daněk. Podle ministerstva vnitra navíc musí každý, kdo ztratí doklady, počítat s tím, že s nimi bude spojován i v případě, že je někdo zneužije. „Jste původním majitelem občanského průkazu, a tím pádem za něj odpovědný, i když jste udělal všechny věci jako nahlášení ztráty nebo odcizení,“ potvrdil ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Tomáš Kiml
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Na Jelínkův ukradený občanský průkaz spáchal trestný čin Tomáš Kiml. Policie na něj vydala celoevropský zatykač. V registrech je ale s jeho jménem vedená i Jelínkova ukradená občanka. Policie teď zkoumá, jak dalším omylům zamezit. Pan Jelínek ale bude mít zřejmě klid až ve chvíli, kdy Kiml nastoupí do vězení, nebo až vypadne z policejní databáze hledaných osob. K tomu ale dojde až za 13 let.