Policie řešila na letišti kuriózní případy

Praha - Na Letišti Václava Havla v Praze se v posledních dvou dnech řešily zvláštní případy. Šlo o pokusy o imigraci, které ale policie zastavila. Dvojice Rumunů se třeba pokusila uprchnout po výstupu z letadla přímo po ranveji. Skupina Syřanů zase předložila při kontrole falešné české občanské průkazy.

Dva muži přiletěli do Prahy odpoledne z Kodaně, odkud je vyhostili pro drobné krádeže. Zde měli původně jen přestoupit a pokračovat do Rumunska. Po výstupu z letadla ale oba odmítli pokračovat do haly a z prostoru letiště se pokusili utéct přímo po ranveji. „Vyrazili jsme a dva muže jsme zastihli jak přechází dráhu, na místě jsme je zadrželi,“ řekl příslušník zásahové jednotky cizinecké policie.

Muži u výslechu přiznali, že se do Rumunska vrátit nechtěli kvůli špatné sociální situaci. „Oba cizinci budou vyhoštěni a vycestují s eskortou,“ potvrdila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Syřani zas přiletěli s falešnými občankami

Jiný kuriózní případ řešili na letišti už o den dřív. V neděli přiletěla do Prahy čtveřice Syřanů s padělanými doklady. Cizinci měli podle dokladů pocházet ze Zlína, respektive z Liberce. Dokonce i na jednom z dokladů přitom bylo české jméno, nikdo ze skupiny ale česky nemluvil. I ti budou asi podle Rendlové vyhoštěni z Česka, čekají na výrok soudu.

Cizinecká policie podle svých slov řeší nejrůznější pokusy cizinců o nelegální vstup do Česka i několikrát za měsíc. Podobně neobvyklé způsoby ale v poslední době nepamatuje.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)