Razie kvůli daňovým únikům, zadržen sponzor VV

Praha - Protikorupční policie dnes zadržela 15 lidí kvůli podezření z krácení daní při obchodech s pohonnými hmotami. Podle serveru Týden.cz je mezi zadrženými také sponzor Věcí veřejných (VV), advokát Daniel Musil.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslava Ibeheje policisté také provedli několik domovních prohlídek - zatím prý nebyl nikdo obviněn. Že je mezi zadrženými i Daniel Musil, policie potvrdit odmítá. Nasvědčuje tomu ale její přítomnost u pražského sídla advokátní kanceláře, kde policisté podle svědků zasahovali zhruba od desíti hodin dopoledne. 

Na odpoledním brífinku VV k církevním restitucím šéf partaje Radek John popřel, že by byla strana sponzorovaná z daňových úniků. „Pan Musil dal straně 500 tisíc korun jako fyzická osoba, nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot,“ podotkl John s tím, že Musil je pouze jeden ze sponzorů VV, nikoliv hlavní sponzor, a že dar poskytl straně v roce 2011. 

„Já si myslím, že je to další indicie k tomu, že Věci veřejné byly, jsou a zřejmě budou velmi podezřelou politickou stranou,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéf opozice to povařuje za špatnou zprávu i pro přeběhlíky z Věcí veřejných ve vládní straně LIDEM a pro celou vládu. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)